La Flama del Canigó arriba a la Segarra

Actualitat

La Flama del Canigó ha encès totes les fogueres de Sant Joan de la Segarra

Aquesta revetlla, la Flama del Canigó ha encès totes les fogueres de Sant Joan de la Segarra, arribant a les nostres contrades de la mà del Centre Excursionista Guissonenc, dels Fondistes de Cervera, del Club Ciclista Guissona i del grup ciclista Bike Calaf, entitats que han col·laborat en la portada de la Flama als diferents pobles de la nostra comarca. 


 

La Flama del Canigó tradicionalment arribava a Guissona de les mans del Centre Excursionista Guissonenc, que cada any la baixa directament del cim de la muntanya, i a Cervera de la mà del club d’atletisme Fondistes de Cervera, que després de recollir-la a Agramunt la porta fins a la capital de la Segarra. Enguany, però, Òmnium Cultural Segarra-Urgell ha engegat un projecte per a coordinar la difusió de la flama arreu de la comarca. El projecte ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal i dels ajuntaments dels nuclis que celebren la revetlla amb l’encesa del foc de Sant Joan. Així, la Flama provinent del cim del Canigó ha arribat també a Massoteres i Tarroja gràcies a la col·laboració del Club Ciclista de Guissona, a Sanaüja de la mà del club ciclista Bike Calaf, i a Hostafrancs i Ribera d’Ondara gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament dels dos municipis. 
La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu. D’aquesta manera, s’han anat transformant aquelles celebracions prehistòriques en els Focs de Sant Joan actuals.


 

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. Així comença, any rere any, la celebració d’una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana.
La Flama del Canigó, és un símbol que uneix els territoris d’arreu dels Països Catalans, i que materialitza el sentiment de fraternitat i solidaritat entre les diverses contrades de parla catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Enguany, més que mai, ha estat el símbol del desig d’alliberament social i nacional del nostre país, que reclama el respecte als drets fonamentals internacionalment reconeguts com el dret de votar i decidir el nostre futur. 
L’arribada de la Flama se celebra de manera diferent segons la població, però és habitual la lectura del manifest abans d’encendre la foguera. El manifest d’enguany ha estat escrit per l’històric defensor de la Flama del Canigó, Toni Ayala.