“La veu em frisa”

Actualitat

L’objectiu de l’activitat, impulsada pel Ple pel Català al Camp de Tarragona, és continuar ampliant el radi d’acció, a fi d’arribar al màxim de centres possible i intentar garantir així que el fet de no poder sortir al carrer no sigui un motiu per deixar de celebrar Sant Jordi.

“La veu em frisa” és un vers de la poeta tarragonina Montserrat Abelló que dóna nom a una activitat que es va iniciar per Sant Jordi l’any 2008, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, i que ha anat canviant de format al llarg d’aquest temps, però que sempre ha mantingut el títol, en homenatge permanent a l’autora.

Amb motiu del 90è aniversari de la poeta, se li va fer un homenatge que va consistir en una marató de lectura a la Rambla Nova en què van arribar a participar 200 persones. Més endavant, en la línia d’organitzar activitats relacionades amb la literatura per Sant Jordi, es va optar per plantejar un nou objectiu: acostar la poesia a les persones que no poden accedir fàcilment a les lectures i als actes que es fan als carrers o en altres espais públics amb motiu d’aquesta diada. I així es van començar a visitar diferents residències i centres de dia de gent gran de Tarragona i alguns municipis propers. Amb aquest bagatge, l’any 2010 ja es va obrir el format també cap a textos narratius i quatre companyies de teatre es van ocupar d’arribar a aquests centres. Va ser el 2011 quan es va començar a treballar també amb les unitats de pediatria de centres hospitalaris. Així es va optar pels espectacles de titelles que poguessin arribar a un públic ampli (també adults), basat en obres literàries o amb arrels literàries.

Es va produir un canvi de model l’any 2012, quan es va passar al voluntariat per continuar mantenint l’activitat en l’àmbit dels adults i es va reservar per als infants l’espectacle professional. Al mateix any va començar la col·laboració amb els centres residencials d’acció educativa de la Generalitat i el Centre Penitenciari de Tarragona. I va coincidir, alhora, amb l’inici de l’activitat del grup de treball del Ple pel Català al Camp de Tarragona, amb un paper molt destacat de la Biblioteca Pública de Tarragona i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Així, doncs, amb la col·laboració de les biblioteques del territori, es va fer una crida que va permetre continuar visitant centres sanitaris i residències de gent gran, que s’han anat ampliant al llarg d’aquests anys, també gràcies a la incorporació al projecte del Consell Comarcal del Tarragonès l’any 2013.

Del moment en què es va optar pel model del voluntariat fins ara, el projecte ha crescut d’una manera molt notable: 24 centres i prop d’un centenar de lectors el 2015. Una novetat que ha permès fer un salt quantitatiu important és la proposta d’autogestió dels lectors en llocs allunyats dels centres urbans, que són la font principal de voluntaris. El fet de posar a disposició dels centres els materials que s’elaboren per fer l’activitat (el dossier de lectures i la documentaió que l’acompanya) ha permès eixamplar força l’abast de l’activitat: gestionar els voluntaris des del mateix municipi, en col·laboració amb les biblioteques o entitats locals permet organitzar l’activitat còmodament.

Fem, doncs, una crida als lectors i lectores que estiguin interessats a participar en les lectures que s’organitzen cada any per Sant Jordi en el marc de l’activitat “La veu em frisa”. L’objectiu: acostar aquesta festa a les  persones que es troben en situacions que no els permeten celebrar-la al carrer, perquè són en hospitals, residències de gent gran, etc.

Es tracta de llegir una selecció de textos elaborada per la Biblioteca Pública de Tarragona, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística i l’Escola Oficial d’Idiomes, que es facilitarà amb antelació als lectors. Són textos breus, com ara llegendes del Camp de Tarragona, faules, algun poema, etc. A l’inici de l’acte es fa una presentació i després es van introduint les diferents lectures.

Tot i que les persones voluntàries poden expressar les seves preferències, prevaldran les necessitats d’organització a l’hora d’assignar els centres ja que l’objectiu és cobrir-los tots. Per tant, és important que, si algú no té disponibilitat per desplaçar-se o es troba en qualsevol situació que pugui limitar la seva col·laboració, ho faci saber en el moment de comunicar la seva participació i es tindrà en compte. Per descomptat, com s’ha fet cada any, es mirarà d’encaixar al màxim l’oferta i la demanda, amb el criteri bàsic de la proximitat geogràfica.

Per formar part de la llista de lectors, cal adreçar-se al Departament de Cultura (977 251 483) i demanar per Assumpta Tomàs, o enviar un missatge de correu electrònic a l’adreça [email protected] abans del dia 20 de març. Durant la setmana de Pasqua, les persones que s’hagin ofert per llegir rebran la confirmació del lloc i l’horari que els ha correspost, a més del dossier amb els textos.

Les activitats fetes en la darrera edició són les següents:

LECTURES

Residència La Ermita de Creixell
Residència Llar d’Avis Mar y Sol de Creixell
Residència de la Conca de Barberà de Montblanc
Residència Santa Tecla Llevant
Residència Santa Tecla Ponent
Hospital Sociosanitari Francolí de Tarragona
Residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona
Centre Penitenciari de Tarragona
Residència L’Onada de Tarragona
Residència Les Alzines de Tarragona
Residència Cambrils Suite
Residència Jaume I de l’Espluga de Francolí
Residència Les Vinyes de Falset
Centre Sociosanitari Ciutat de Reus
Residència i Centre de Dia per a gent gran de Reus
Hospital Universitari Sant Joan de Reus (Sociosanitari)
Centre Sociosanitari i Residència Assistida Salou
Residència El Vilà de la Selva del Camp
Pius Hospital de Valls (Sociosanitari)
Policlínica Comarcal del Vendrell
Residència La Muntanyeta del Vendrell
Residència de Vila-seca
Residència Nostrallar dels Pallaresos
Sanitas Residencial de Tarragona

ACTIVITATS INFANTILS

Contacontes, a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona
Contacontes, a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus
Màgic Fuss, a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus
La Cia. Genovesa, al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau
La rateta que escombrava l’escaleta, als Serveis Territorials de Cultura a Tarragona

L’objectiu és continuar ampliant el radi d’acció a fi d’arribar al màxim de centres possible i intentar garantir així que el fet de no poder sortir al carrer no sigui un motiu per deixar de celebrar Sant Jordi. Així, enguany s’hi incorporen les residències dels Guiamets, Santa Coloma de Queralt i la Berà Bahía de Roda de Berà. D’altra banda, es mirarà d’estimular la participació de persones que es troben en aquests centres i tenen gust per la lectura, proposant-los que facin alguna lectura.