La XEG presenta a Olot el Pla Nacional de Valors

Actualitat

L’acte va tenir lloc el passat dissabte dia 7 a la Sala Torín d’Olot

La Xarxa d’Entitats de la Garrotxa va presentar dissabte el Pla Nacional de Valors, un ambiciós projecte participat per 500 persones de diferents àmbits que pretén proposar un model de país amb bases ètiques, que prioritza el benestar integral pensant en les futures generacions. I  ho fa des de l’experiència d’un model de democràcia participativa i col·laborativa, de relació i de compromís entre ciutadans i govern.
La presentació va anar a càrrec de la Pepa Ninou, directora del Pla i que forma part de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, acompanyada de l’Idil.li Lizcano, gerent de l’empresa Alquímia i un dels participants del Pla.
La directora del Pla va fer una exposició detallada dels àmbits i del procés que ha portat a la redacció del Pla, a través de 21 grups de treball. Parteix del context en què vivim, complex i amb canvis accelerats, un context de crisi sistèmica, estructural, de sentit i de procediment. Però alhora també un context de grans oportunitats. Tot sembla indicar que la nostra societat es troba immersa en un espai de transició entre dos cicles o èpoques en la qual conviuen al mateix temps elements que reflecteixen els paradigmes del materialisme i del postmaterialisme. Tant l’un com l’altre són formes d’entendre la vida i de viure-la, que no tan sols condicionen el model de societat, sinó també de país i, finalment, del món que habitem; opcions que ens poden guiar cap a destins diferents.
El Pla de Valors considera que som, doncs, en un punt de bifurcació entre dos models de societat. D’una banda, el model que coneixem, que hem construït entre tots i totes, que ja ha donat de si tot el que podia, i que molts indicadors demostren que es troba en procés d’esgotament. Un model que si bé ha desplegat cotes elevades de benestar material, ha obviat considerar la persona com a prioritat i com a ens interdependent, de tal manera que allò que passa als altres no sols ens afecta sinó que, en certa manera, ens constitueix. De l’altra banda, es manifesta un model emergent de caràcter constructiu, que prioritza el benestar integral i el sentit de comunitat de les persones, i els seus anhels de transcendència.
El Pla de Valors entén que el nostre model de societat requereix una revisió de direcció i de sentit; que cal donar respostes noves als problemes vigents, prenent més consciència de les nostres accions i de la responsabilitat de les conseqüències, no tan sols per al nostre país sinó per a tot el planeta, i per a les generacions futures, amb la voluntat de tendir cap a la coherència ètica. Són temps que conviden a qüestionar-se les creences heretades per posicionar-se activament en l’adquisició de noves i millors. I considera que l’experiència de canvis de paradigma del passat ens hauria d’animar a veure el nostre context de transició com un moviment natural de desenvolupament social.
L’acte, que va ser seguit per més de 150 persones, va fer-se al Torín abans de la inauguració del Lluèrnia, per evitar-ne la coincidència. Va ser molt ben rebut per la gent assistent, que també va participar del debat posterior.
La Xarxa d’Entitats de la Garrotxa va néixer fa uns dos anys amb l’objectiu de coordinar les agendes de les diverses entitats que en formen part, aconseguir que les institucions dotessin la comarca d’una agenda comuna i transversal, i per realitzar alguna activitat anual entre totes, com va ser l’acte Quin país volem? o aquesta mateixa presentació del Pla Nacional de Valors. Actualment estan preparant una altra xerrada com és la presentació de la proposta de modificació dels horaris.