L’ajuntament vetllarà per la retolació en català dels comerços

Actualitat

[05/08/2004] El projecte per rehabilitar la masia del carrer de la Costa, futura seu d’Òmnium Cultural de Badalona i del Centre Excursionista de Badalona, ha fet aquests dies un pas endavant. La propietat de la finca ha començat els treballs per arreglar la teulada, ara en molt mal estat. Fa uns dies, es va retirar part de la runa i a hores d’ara ja s’ha presentat la llicència per poder fer les obres, que es podria atorgar de cara al setembre. Les dues entitats van tenir a finals de juliol una primera reunió amb Xavier Puente, l’arquitecte encarregat de tot el projecte. Cadascuna de les associacions, que ocuparien el primer pis de la finca, tindria un espai diferenciat, però es compartiria un gran espai polivalent, amb la previsió de fer-hi actes oberts a la cituat. Una societat badalonina també està treballant per obrir un restaurant / centre de producció cultural a la planta baixa de la masia, una notícia certament positiva, que reforça el paper dinamitzador que la unitat pot tenir en el tramat de Dalt de la Vila. Precisament, fa uns dies l’Ajuntament va aprovar la suspensió de llicències al barri, del qual n’ha quedat exempt el projecte de rehabilitació de la masia. En les jornades de reflexió sobre Dalt de la Vila, que es van fer a principis de juny, els ciutadans i els experts que hi participaven van reclamar accions concretes per al barri. La masia, convertida en seu de dues entitats com Òmnium i el CEB, acompanyades d’un local gastronòmico-cultural, pot ser un primer pas per la imprescindible recuperació del barri.

[28/07/2004] El ple de juliol l’Ajuntament de Badalona, informa Vilaweb Badalona, ha aprovat una moció que estableix que el consistori vetllarà pel compliment de la Llei de Política Lingüística de 1998 en l’atorgament de les llicències d’activitat dels establiments comercials de la ciutat, per garantir que, tal i com estableix aquesta llei, els comerços tinguin la seva retolació almenys en català.

Òmnium Cultural de Badalona recorda, precisament, la campanya del Voluntariat Lingüístic a la ciutat ha tingut en compte aquestes mancances en el seu plantejament. Fruit d’això és la iniciativa de fer comerços voluntaris -on l’aprenent sap que el català serà la llengua vehicular, en la retolació i la relació-, una idea nascuda en el marc de la campanya ‘En català, tu hi guanyes’. ÒC, conjuntament amb el CNL, està treballant per l’extensió d’aquesta idea, per la qual s’editarà material de promoció específic.

La moció, aprovada amb els vots de CiU, PSC, ICV-EUA i ERC, va ser impulsada per CiU, segons s’informa a www.ciubadalona.com. La federació catalanista va argumentar la proposta considerant que són els ajuntaments els que tenen més possibilitats de fer complir l’actual normativa lingüística, la qual estableix que "la senyalització fixa i els documents d’ofertes de servei d’empreses i establiments (supermercats, botigues, etc.) han de ser com a mínim en català". El president del grup municipal, Ferran Falcó, va destacar que "aquesta moció pretén garantir un compromís ferm de l’Ajuntament de Badalona en la defensa i promoció de la llengua catalana, perquè no atorgui cap llicència d’activitat a un establiment que no compleixi la Llei de Política Lingüística".

+ Fotos: CAL-Badalona denuncia Pans & Company i RENFE

+ Fotos: Mancances de retolació en català al carrer de Mar