‘L’esperit del temps’ de Martí Domínguez guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

Cuixart: “​La resposta a la repressió és més compromís amb la cultura i la llibertat”

 

Barcelona, 10 de febrer 2020.- L’esperit del temps de Martí Domínguez és l’obra guanyadora de la tercera edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. L’escriptor valencià ha volgut agrair el premi i ha volgut deixar molt clar que és pura ficció, malgrat molts dels personatges prenguin el nom de persones que van existir realment. “L’esperit del temps és un llibre escrit amb l’objectiu d’alertar de l’arribada de la ultradreta a tants països del món, entre ells Espanya”, ha dit el guanyador, i ha volgut lloar la tasca d’Òmnium perquè “consolida la potent literatura dels Països Catalans”. Martí Domínguez rebrà 20.000 euros directes i 5.000 més per a promoció. L’encarregat d’entregar aquest tercer Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any a Domínguez ha estat el vicepresident de l’entitat, ​Marcel Mauri de los Ríos​, en absència per tercer any consecutiu del president ​Jordi Cuixart​, condemnat a 9 anys de presó per exercir drets fonamentals. Mauri ha desitjat que sigui l’últim amb l’absència de Cuixart: “a la presó la música no hi pot entrar i per això cada paraula, cada carta i cada llibre que li entrem és, per a ell, una alenada de llibertat”.  Al seu torn, Jordi Cuixart, a través d’una carta, també ha volgut felicitar els tres finalistes i ha assegurat que “​la resposta a la repressió és més compromís amb la cultura i la llibertat”. “Res ens fa sentir més orgullosos que veure créixer aquest guardó”, ha dit el president de l’entitat: “decidits a estimular les lletres catalanes per enfortir la cohesió, ambiciosos com mai en fer de la llengua punt de trobada”.

El jurat del guardó és independent i de prestigi i està format per Rosa Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Oriol Izquierdo Llopis i Xavier Pla Barbero. Dasca, que ha exercit de portaveu del jurat durant l’acte, ha definit l’obra de Domínguez com “una novel·la fluïda i convincent sobre un aspecte molt poc conegut del nazisme”.  El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any és el premi millor dotat econòmicament a obra publicada i arriba enguany a la tercera edició. En la primera edició el guardó va recaure en Raül Garrigasait per ​Els estranys; la segona, la guanyadora va ser Marta Orriols per Aprendre a parlar amb les plantes.

Mauri demana més inversió per la cultura “que s’acosti al 2%”

El vicepresident d’Òmnium ha aprofitat l’ocasió per seguir reinvindicat una llengua i una literatura forta i, precisament, guardons com aquest, “busquem seguir prestigiant-la”. En aquest sentit, Marcel Mauri ha llençat una petició clara perquè “també defensem una literatura capdavantera”. “Ens afegim a la petició d’una inversió pública que s’acosti al 2% d’inversió”, ha sentenciat.

Cuixart: “a la presó cada nova pàgina és una alenada de llibertat” 

El president d’Òmnium també ha tingut paraules de record per Isabel-Clara Simó, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2017 i morta el passat mes de gener. “La literatura ve a sacsejar la intel·ligència i la sensibilitat”, diu Cuixart citant l’escriptora d’Alcoi, i ha valorat el poder de la literatura assegurant que “a la presó cada nova pàgina és una alenada de llibertat”. El president d’Òmnium també s’ha volgut fer seva una reflexió de la guanyadora de la segona edició del Premi Òmnium, Marta Orriols, tot reconeixent que a la presó “hi ha dies molt bons i d’altres de més tristos”. “Com diu la Marta Orriols, la valentia és atrevir-se a mostrar el dolor”, ha afegit Jordi Cuixart.

En un acte presentat per la periodista cultural Anna Guitart, els finalistes del Premi Òmnium 2019 han compartit  vetllada tot conversant sobre literatura i les novel·les aspirants al guardó. A banda de ​Martí Domínguez amb L’esperit del temps, aspiraven al premi Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà, i Sis nits d’agost de Jordi Lara. Tots tres han dedicat i signat un exemplar de les tres novel·les finalistes que faran arribar al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat des del 16 d’octubre de 2017.