Marcel Mauri a Miquel Iceta: “insti el govern espanyol a fer que l’advocacia de l’estat retiri tots els càrrecs contra els presos polítics”

Actualitat

Barcelona, 4 de maig 2019.- El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha demanat al govern espanyol que escolti els resultats electorals de diumenge i obri una via de diàleg amb els catalans, perquè “aquest passat 28 d’Abril, els catalans i les catalanes ens hem guanyat de nou el dret a ser escoltats i a parlar sense condicions” i ha interpel·lat directament al primer secretari del PSC: “senyor Iceta, l’hi demanem que no mirin cap a una altra banda com han fet fins ara. Que saben, i els hauria de fer vergonya, que hi ha situacions d’injustícia i repressió que no poden continuar si realment volen trobar solucions al conflicte”.

Mauri de los Ríos, ho ha assegurat en el decurs de l’acte Les proves prohibides pel Suprem, al descobert, on ha recordat que l’advocacia de l’Estat depèn directament del govern espanyol i que Pedro Sánchez ha de retirar els càrrecs de sedició contra Jordi Cuixart i la resta de presos: “Perquè mentre aquesta advocacia, que depèn directament del govern espanyol, segueixi mantenint l’acusació de sedició contra en Jordi Cuixart i la resta de presos, el PSOE però també el PSC no només no estaran buscant solucions al conflicte sinó que, dia a dia, l’aniran agreujant.” És per això que ha demanat a Miquel Iceta directament: “insti el govern espanyol a fer que l’advocacia de l’estat retiri tots els càrrecs contra els presos polítics. No ho podeu permetre! No podeu permetre que en nom del PSC, els advocats de l’Estat, que depenen exclusivament del Ministeri de Justícia, estiguin acusant el president d’Òmnium al costat dels advocats de VOX. Quina vergonya!”.

El vicepresident d’Òmnium ha interpel·lat directament al president en funcions del govern espanyol: “Senyor Pedro Sánchez, és hora de demostrar que té la valentia política que fins ara no ha demostrat. Una valentia necessària per escoltar el que ha votat la ciutadania de Catalunya. Sigui valent per admetre que hi ha una realitat tossuda, una remor que no desapareixerà, que reclama llibertat” i ha afegit: “És hora que s’assegui a dialogar amb aquest 80% dels catalans que l’hi demanen solucionar el conflicte per la via democràtica i respectant l’autodeterminació.  Afronti amb valentia i amb esperit democràtic el repte majúscul d’acabar amb la repressió i la vulneració de drets.”

L’acte Les proves prohibides pel Suprem, al descobert, s’ha celebrat aquest migdia a l’auditori del campus de la Universitat Pompeu Fabra de la Ciutadella, que ha quedat petit i ha obligat a habilitar dues aules més on s’ha pogut seguir per streaming. Abans de Mauri de los Ríos, ha intervingut en l’acte l’advocat Olivier Peter, membre de la defensa de Jordi Cuixart, que ha assegurat: “En Jordi Cuixart somriu sempre per enviar el missatge al tribunal de ‘ja us hem guanyat’, perquè l’objectiu d’aquest judici és que Òmnium Cultural i el poble de Catalunya renunciï a la seva voluntat, però el missatge de Jordi Cuixart és que no ho han aconseguit i que avui som més forts” i ha sentenciat: “Algun dia el govern espanyol se n’adonarà que les seves presons són massa petites pel cor i el somriure de Jordi Cuixart”.

Testimonis i proves prohibits

L’acte, on s’ha pogut veure un resum de la declaració al Tribunal Suprem de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, que porta 565 dies en presó preventiva, ha començat amb una explicació de la vulneració de drets que s’està vivint al judici al Tribunal Suprem. En especial atenció als testimonis i proves demanats per la defensa de Jordi Cuixart i que no han estat acceptats. Clàudia Pujol, membre de la junta, ha llistat tots els testimonis rebutjats, que són: Rafael Ribó (Síndic de Greuges), David Kaye (relator especial de Nacions Unides sobre la promoció i protecció del dret a la llibertat d’expressió i opinió), Alfred De Zayas (expert independent de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans), Michel Frost (relator especial de Nacions Unides sobre la situació dels defensors de drets humans), Nils Muizenieks (comissarti de drets Humans del Consell d’Europa), Kartik Raj (autor de l’informe de Humans Right Watch sobre l’1 d’octubre a Catalunya), Jordi Palou Loverdos (autor de l’informe Somdefensores “Violació de drets civils i polítics. Catalunya setembre octubre 2017”), Annalisa Ciampi (ex-relatora especial de Nacions Unides per als drets de llibertat de reunió i associació pacífica), Príncep Zeid Ra’ad Al Hussein (ex-alt comissionat de drets humans de l’ONU), Roger Cale (vicepresident de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa), Jody Williams (premi Nobel de la Pau 1997, signant del manifest Let Catalans Vote), Ahmed Galai (premi Nobel de la Pau 2015 i signant del manifest Let Catalans Vote), Bill Shipsey (advocat, fundador d’Art for Amnesty International i signant del manifestos Let Catalans Vote i We Demand Justice and Freedom), Noam Chomsky (lingüista, signant dels manifestos Let Catalans Vote i We Demand Justice and Freedom), Saskia Saqsen (sociòloga, economista i signant del manifest Let Catalans Vote), Richard Senett (sociòleg, historiador i signant del manifest Let Catalans Vote), Paul Preston (historiador i signant del manifest Let Catalans Vote), Amblar Hodges Moss (advocat, diplomàtic i signant del manifest Let Catalans Vote), Peter Jambrek (sociòleg, jutista i signant del manifest Let Catalans Vote), i Ignacio Cosido (senador del Partit Popular). Jody Williams, a través d’una intervenció en vídeo, ha assegurat: “Si hi deixen participar persones de fora, corren el risc que s’alteri la seva història, perquè nosaltres no obeïm l’Estat espanyol”.

Pujol també ha explicat les tres proves no acceptades pel tribunal presidit per Manuel Marchena. Són: la pericial de Sir Hugh Orde: informe pericial sobre l’anàlisi dels fets del 20-S i l’1-O en termes d’ordre públic i criteris policials, com a contra prova dels informes policials; la pericial de Sergi Guilloz Pichot: informe pericial sobre repercussió digital de les manifestacions del 20-S, informe que es proposa com a contra prova de resposta als informes policials; i la pericial de Jaume Guillamet Lloveras: informe pericial sobre la cobertura informativa del referèndum de l’1-O, com a contra prova als informes policials.

Pujol ha detallat els drets vulnerats a Cuixart i la resta de presos polítics, en especial atenció a la vulneració del dret lingüístics a ser jutjats en català: “El lingüístic és un dret, a més, que en el cas de Jordi Cuixart no s’hauria vulnerat si hagués estat jutjat allà on li pertocava per llei, i no al Tribunal Suprem”, ha explicat Pujol, que ha afegit: “El que diu la llei és que els delictes es jutgen al lloc on s’han produït els fets; i, per tant, aquest judici s’hauria d’estar celebrant a Catalunya. Així que la decisió de jutjar-lo a Madrid vulnera aquest dret. Tot això, a més de vetar-li a Cuixart la possibilitat d’expressar-se en la seva llengua, fa també que es trobi en presó preventiva a 600 quilòmetres de casa seva, lluny de la seva família, juntament amb els altres presos polítics”. També ha reiterat altres queixes de les defenses com la inexistència d’un calendari concret, que vulnera el dret a defensa; i la prohibició de poder exhibir proves i vídeos al moment, quan tens el testimoni allà davant per poder contradir-lo: “Però, ¿quin sentit té veure els vídeos a la fase documental, si ja no tens el testimoni davant per confrontar les imatges i posar en contradicció la seva versió? Cap, cap ni un, i menys en un judici amb tants centenars de persones declarant, que quan acabi l’última no recordaràs qui era ni què va dir la primera”, ha sentenciat Pujol.