Marcel Mauri: “La repressió de l’estat va contra tot un poble que l’únic que volem és ser lliures”

Actualitat

Jordi Cuixart: “Sou la demostració d’un poble que ha perdut la por en la lluita pel dret a l’autodeterminació i la independència”

Figueres, 22 de maig del 2021 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmat: “La repressió de l’estat va contra tot un poble que l’únic que volem és ser lliures i que no ens aturarem fins a ser lliures”. Mauri ha qualificat com “la força que ens demostra que aquest país està ben viu” l’exemple de les mobilitzacions de la tardor del 2019. I ha plasmat la necessitat de tornar a omplir els carrers: “Tornarem a omplir les places i els carrers per deixar ben clar a l’estat, però també al nostre govern, que això no ho aturarem fins que aquest país sigui lliure”. El vicepresident d’Òmnium ha reiterat el suport a les persones represaliades: “Si hi ha gent a les presons, a l’exili o que sereu jutjats per manifestar-vos és pel fet de ser independentistes. Sempre al costat dels represaliats i de la lluita per la llibertat d’aquest país” i ha afegit: “L’acte d’avui és també un acte de justícia. Un país com el nostre que viu sota la repressió d’un estat que només vol parlar amb nosaltres a través de la violència i els tribunals i davant d’un estat que empresona la nostra gent; la solidaritat que fa que cap persona represaliada se senti sola és la força del nostre país”.

Mauri ho ha afirmat des de Figueres, on aquest dissabte ha tingut lloc l’acte Independència, ni un pas enrere, per denunciar la deriva repressiva de l’Estat espanyol i la necessitat d’una amnistia que permeti posar el comptador a zero de la repressió. 

En aquest acte, organitzat a iniciativa dels mateixos represaliats, el vicepresident d’Òmnium ha recordat que les més de 300 persones actualment investigades pels talls de carreteres del Pertús, Salt, Amposta i l’Aldea són perseguides precisament per les seves idees polítiques i per haver exercit drets fonamentals, entre els quals el dret de protesta i la llibertat d’expressió. Aquestes persones, ha recordat Mauri, van decidir manifestar-se pacíficament fent ús de la desobediència civil per mostrar el rebuig a la sentència de l’1-O. Es tracta d’un total de 316 persones de 28 comarques del país, així com també del País Basc, Mallorca i la Catalunya Nord.

 

Carta de Jordi Cuixart

Mauri ha llegit una carta de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, empresonat des del 16 d’octubre de 2017, on ha dit als represaliats: “Sou la demostració d’un poble que ha perdut la por en la lluita pel dret a l’autodeterminació i la independència”.

L’acte, que ha dinamitzat l’associació de foment del glosat Cor de Carxofa, ha comptat amb la participació de desenes de persones represaliades d’arreu dels Països Catalans i amb la intervenció de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; del portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral; de l’advocat nord-català Mateu Pons-Serradeil; de les portaveus de les persones represaliades Alícia Monterroso i Pepa Plana, i l’actuació  musical de Meritxell Gené. A més, s’han organitzat una vintena de busos fins a Figueres des de diversos punts del país com el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental, el Baix Penedès, l’Alt Penedèes, Osona, el Tarragonès i el Gironès, entre d’altres.