Marcel Mauri: “Segur que no tindrem un país que sigui lliure, si no és lliure de pobresa, d’exclusió i de desigualtats”

Actualitat

Òmnium, Coop57 i ECAS donen un segon impuls al projecte Lliures per revertir la situació d’emergència social i cronificació de desigualtats a Catalunya

 

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, s’ha mostrat convençut aquest dimecres a l’acte de presentació del projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats que cal seguir treballant per sumar en les lluites compartides contra les desigualtats socials: “Segur que no tindrem un país que sigui lliure, si no és lliure de pobresa, d’exclusió i de desigualtats”. Ho ha afirmat des de la Nau Bostik de Barcelona, durant la presentació de la segona fase del projecte Lliures impulsat per Òmnium, Coop57 i ECAS, des d’on ha assegurat que “és dramàtic que encara s’hagi de dedicar temps i recursos a defensar drets que són fonamentals”, i que això encara s’hagi de seguir recordant als polítics. Lliures, ha dit, és un dels projectes més estimats del president d’Òmnium, Jordi Cuixart: “En Cuixart sempre demana que tirem endavant amb el Lliures. Esperem poder ajudar moltes més entitats”. 

Precisament a través d’una carta llegida durant l’acte, Cuixart ha encoratjat a “construir plegats un present de justícia, entomant la iniciativa des de la societat civil organitzada”. “Som el que fem per canviar el que som. I així, ferms en la lluita pels Drets Humans i amb una cultura combativa al centre de totes les coses, ens comprometem a ser feliços”, ha afegit des de la presó de Lledoners.

“O s’actua o, si no, aquesta societat cada vegada patirà més. S’ha de denunciar, exigir i dir que ja n’hi ha prou, i Lliures és una petita engruna amb què no transformarem el món, però ens farà més conscients”, ha considerat la membre d’ECAS, Teresa Crespo. Una afirmació sobre la qual David Fernández, de Coop57, ha puntualitzat: “No canviarem el món, però sí que demostrarem que es pot canviar”. Fernández també ha denunciat que les dades de desigualtat “s’aguditzen i empitjoren” cada dia, però ha encoratjat a “seguir lluitant”.

El projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats  va néixer el 2017 de la cooperació entre Òmnium, Coop57 i ECAS per contribuir a revertir des de la pròpia societat la situació d’emergència social i cronificació de les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social a Catalunya. Es tracta d’un fons econòmic i social que recull aportacions de persones i organitzacions que es destinen íntegrament a finançar projectes transformadors, emancipadors i innovadors, de caire col·lectiu i amb base comunitària, i els proveeix d’acompanyament tècnic i comunitari.

Suport a quatre projectes des del 2017

Des del 2017, Lliures ha donat suport econòmic, tècnic i comunitari per a la creació de la cooperativa de treball de dones migrades Mujeres Pa’lante, la posada en marxa de l’Ateneu Popular Coma Cros a Salt, el funcionament de l’associació Escudella Solidària i l’inici de les activitats de Lola no estàs sola, que promou l’apoderament personal, grupal i comunitari de les dones sense llar a Nou Barris, a Barcelona. Amb aquesta segona fase s’inicia una campanya de captació de fons que busca garantir la consolidació d’aquests quatre projectes i obrir una convocatòria per identificar noves iniciatives a les què donar suport.

“Ara tenim dones amb noms i cognoms que estan treballant”, han explicat des de Mujeres Pa’lante, que han afirmat que Lliures ha permès, durant aquests últims anys, fer possible projectes integradors, especialment dirigits a dones en risc d’exclusió social. També representants de l’Ateneu Coma Cros de Salt, que han assegurat que sense el projecte aquest espai d’integració no existiria: “Estem en un poble on les situacions de vulneració de drets són flagrants, i necessitàvem tenir un lloc per trobar-nos”. També Lola no estàs sola, que ha ajudat a teixir “xarxa” i donar alternatives habitacionals a dones sense llar o en situacions d’inseguretat, segons ha relatat una de les seves representants: “En els últims dos anys hem atès més de cent dones, i l’objectiu és que cap dona acabi al carrer i garantir la vivenda, que és un dret per a tothom”.  I Escudella Solidària, una entitat de Girona que ha pogut “donar oportunitats a la gent” a través d’activitats com, per exemple, una ràdio dinamitzada pels joves: “Volem fer el canvi possible ajuntant-nos tots”.