Òmnium denuncia que els poders de l’Estat mantenen la via repressiva

Actualitat

Jordi Cuixart recorrerà al Constitucional després que el Suprem hagi rebutjat els incidents de nul·litat 

L’entitat afirma que l’alt tribunal jutja Cuixart per les seves idees i que es tracta d’una causa eminentment política

Barcelona, 29 de gener de 2020 – Òmnium Cultural considera que la ratificació del Tribunal Suprem de la sentència del Judici a la Democràcia que condemna a 9 anys de presó el president de l’entitat, Jordi Cuixart, constata que els poders de l’Estat mantenen la via repressiva. La confirmació de la sentència i, per tant, la negativa a anul·lar-la, torna a deixar clar que l’estat espanyol segueix situant-se fora de la legalitat internacional, fent cas omís a les sentències del Tribunal de Justícia de la UE i els dictàmens de més de mig centenar d’organitzacions i ONG’s de drets humans del món, com l’ONU, Amnistia Internacional o Front Line Defenders, entre d’altres, que han demanat l’alliberament dels presos polítics en reiterades ocasions. Ara, l’alt tribunal espanyol fa evident que la posició de Cuixart és una de les que més el segueix preocupant, fent esment de les paraules del líder d’Òmnium “Ho tornarem a fer”, i dedicant bona part de la resolució a atacar-lo directament per les seves idees polítiques. Òmnium torna a alertar que aquesta resolució criminalitza el dret a reunió, posant en risc qualsevol mobilització a favor dels drets socials, civils i nacionals, ja sigui a Catalunya o a la resta de l’Estat.

Després d’aquesta negativa del Suprem d’anul·lar la sentència, Cuixart i Òmnium Cultural estan decidits a esgotar totes les vies legals estatals i, per tant, recorreran en empara al Tribunal Constitucional. Aquest és un pas imprescindible abans d’apel·lar als tribunals europeus, instàncies amb majors garanties jurídiques i democràtiques.

Òmnium Cultural manté que la sentència del Suprem del 14 d’octubre és fruit d’un tribunal parcial i polititzat amb un biaix ideològic clar contra el dret a l’autodeterminació, i que xoca frontalment amb el dret fonamental de ser jutjat per un tribunal independent i imparcial ideològicament. Tal com constatava el recurs ara tombat pel Suprem, el tribunal va qüestionar obertament durant tot el judici les idees de Cuixart i de l’entitat que presideix, i també va vulnerar el dret a reunió i d’expressió.

L’entitat vol deixar clar que seguirà denunciant la vulneració flagrant de drets que el president Jordi Cuixart ha patit al llarg de tot el procés judicial, començant per la presumpció d’innocència. El judici i tota la instrucció han estat farcits d’irregularitats que caldrà denunciar davant instàncies internacionals, com és el fet de permetre que l’extrema dreta ocupi el lloc de l’acusació popular fent-ne un ús fraudulent i partidista.