Marcel Mauri: “Si la defensa dels drets fonamentals es converteix en delicte a l’Estat, tenim el deure de tornar a exercir-los de forma constant”

Actualitat

Txell Bonet, David Fernàndez, Gerard Quintana, Bel Olid, Vicenç Villatoro, entre d’altres, participen de la presentació del llibre Ho tornarem a fer de Jordi Cuixart al CCCB  

 

Barcelona, 11 de juliol de 2019 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha advertit que si la sentència del Tribunal Suprem finalment és condemnatòria “ho tornarem a fer”. “Si la defensa dels drets fonamentals es converteix en delicte a l’Estat espanyol, tenim el deure cívic com a ciutadans de tornar a exercir-los de forma constant; no tenim cap altra opció”. En el marc de la presentació del manifest de Jordi Cuixart, ‘Ho tornarem a fer’ al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Marcel Mauri ha reivindicat la desobediència civil com l’eina i l’instrument per fer-ho possible. Justament aquest dijous, el dia que Òmnium Cultural fa 58 anys, “que el president d’Òmnium Jordi Cuixart hagi fet aquest llibre que avui presentem és pura esperança”.

L’acte de presentació l’han obert onze persones de diferents àmbits relacionats amb el president d’Òmnium, des de l’entitat a la seva família, passant pel món de la cultura i altres esferes de la societat civil i l’activisme, de l’obra. Txell Bonet, Gerard Quintana, Iñaki Rivera, Bel Olid, David Fernàndez, Laura Pinyol, Neus Cuixart, Iolanda Fresnillo, Vicenç Villatoro, Xavier Antich i Marcel Mauri, ha estat les 11 persones que han posat veu al llibre de Cuixart. “I sí, ho tornarem a fer; ho farem per amor a la vida”, ha conclòs el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri.

L’acte de presentació ha estat una conversa a tres bandes entre Marcel Mauri, el filòsof Xavier Antich i la sociòloga Iolanda Fresnillo moderada per la periodista Gemma Garcia Fàbregas. “La desobediència per si sola és simplement un acte de negació d’una llei”, ha explicat Antich, “és individual i es fa d’amagat”. “Però la desobediència civil és un acte de transgressió de la llei” per la qual es decideix fer una cosa que la llei prohibeix o no fer una altra a la qual la llei obliga, “i es fa col·lectivament, a cara descoberta i assumint les conseqüències”, ha volgut deixar clar el filòsof i membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural. Al seu torn, Iolanda Fresnillo ha recordat els grans actes de desobediència civil que al llarg de la història han suposat les conquestes de drets més bàsics i fonamentals, com les sufragistes o Rosa Parks, però alhora també ha volgut posar en valor “els petits actes”.

Ho tornarem a fer, editat per Ara Llibres, és un manifest personal i col·lectiu, vital i polític, meditat després de més de 20 mesos a la presó i 52 sessions al Judici a la Democràcia del Tribunal Suprem. Un manifest directe i valent, “un crit a l’esperança i contra la resignació i la frustració”, que ens commina a perdre la por i a exercir a consciència les llibertats fonamentals amenaçades a Catalunya i arreu del món perquè és a través de la desobediència civil com s’enforteixen les llibertats de tota la societat. Com ell mateix diu “perquè els nostres fills puguin viure en un país més just i més lliure, ho tornarem a fer”. El pròleg és de Jamila Raqib, la directora executiva de la Institució Albert Einstein dels Estats Units, fundada el 1983 per Gene Sharp i dedicada a promoure l’estudi i l’ús de l’acció noviolenta.