Mauri, sobre l’extrema dreta: “El voluntariat ens fa més forts davant d’aquells que davant la diferència en fan una amenaça”

Actualitat

Òmnium ret homenatge als voluntaris amb una taula rodona amb Amnistia Internacional, Proactiva Open Arms i el Casal d’Infants

 

Barcelona, 3 de desembre de 2018 – El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reivindicat el voluntariat i les xarxes que es teixeixen com una de les millors eines contra amenaces en auge com l’extrema dreta. “El voluntariat ens fa més forts davant d’aquells que atien l’odi i la confrontació, d’aquells que davant la diferència en fan una amenaça”. En al·lusió als 12 diputats que el partit d’ultradreta VOX a aconseguit a les recents eleccions d’Andalusia, Mauri ha recordat que cal seguir enfortint i fent grans els cercles de solidaritat i compromís per tal que “cap persona quedi sola i actuar perquè tothom tingui els drets garantits”.

El vicepresident d’Òmnium ha posat en relleu la gran vitalitat de què gaudeix el voluntariat a Catalunya, molt arrelat històricament al país, ja sigui social, cultural, comunitari o en la cooperació internacional, entre d’altres. Pel que fa a Òmnium, Marcel Mauri ha recordat la tasca imprescindible que fan els més de 8.000 voluntaris de l’entitat, “entre ells el mateix Jordi Cuixart i tots els que integren la junta nacional i les territorials”. “Sense tots i cadascun dels voluntaris, no podríem gestionar ni tirar endavant molts dels projectes culturals i de drets civils que tenim” i ha afegit: “ens ajudeu a fer una societat més lliure i més justa”. “Quan ens vam imaginar aquest acte des de dins de la presó de Lledoners, en Jordi Cuixart em va dir ‘sobretot, que estigui dedicat íntegrament als voluntaris”, ha dit Mauri, recordant així el president de l’entitat empresonat sense judici des del passat 16 d’octubre de 2017.

Amb motiu del dia Internacional del Voluntariat, el 5 de desembre, Òmnium Cultural ha organitzat la taula rodona ‘La implicació per a un món més just, lliure i compromès’ a l’auditori de la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. Moderat per la periodista Anna Palou, vinculada a Stop Mare Mortum i LaFede.cat, el debat l’han protagonitzat Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms; Alba Herrera, responsable d’activisme d’Amnistia Internacional; i Enric Canet, director del Casal dels Infants. Tots tres han discutit sobre com abordar els reptes socials actuals com la crisi dels refugiats, els drets dels infants i, en general, la defensa dels drets humans amb la col·laboració indispensable de milers de persones voluntàries que ajuden a fer front dia rere dia a aquests desafiaments. Tots ells han reivindicat l’”activisme com element cohesionador i antídot de l’individualisme imperant” i “la brutal capacitat transformadora de l’activisme social”. Totes tres entitats, referència en la defensa dels drets i llibertats fonamentals, han coincidit en situar l’educació com l’eina més bàsica per tal que les noves generacions prenguin consciència dels seus drets individuals i col·lectius i puguin empoderar-se per lluitar contra les problemàtiques socials actuals que són “de llarg recorregut”.