Més de 10.000 infants d’arreu de Catalunya participen a la Mostra Sambori que organitza Òmnium Cultural

Actualitat

Xavier Antich: ‘Celebrem que tants alumnes i docents mostrin el seu compromís amb la llengua. El català és un element transversal de pertinença i cohesió’

Cornellà de Llobregat, 19 de maig de 2023 – Més de 10.000 infants de diversos centres educatius de Catalunya han participat a la Mostra Sambori 2023. D’aquests, 2.000 infants i 200 docents han assistit a la Festa Sambori que Òmnium Cultural organitzava aquest divendres, al Recinte Firal de Cornellà de Llobregat. “Celebrem que tants alumnes i docents mostrin el seu compromís amb la llengua catalana. El Sambori és una demostració més del poder que té l’escola per fer de la llengua compartida un element transversal de pertinença i de cohesió”, ha assegurat el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich. L’entitat considera que l’edició d’enguany ha estat “un èxit”, ja que al projecte Sambori hi han participat 10.609 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de 156 centres d’arreu del país, que han presentat 273 obres d’autoria col·lectiva i en llengua catalana, produïdes durant aquest curs escolar. D’aquestes, 10 obres han estat mencionades per un jurat de referència en l’àmbit cultural. En aquest sentit, Antich ha reivindicat el Sambori com un espai de creació cultural que vol fer de la llengua catalana “una eina per a l’expressió, promovent-ne l’ús social i el vincle emocional, combatent les desigualtats i la segregació escolar”. 

La Festa Sambori ha estat la culminació d’un projecte impulsat per Òmnium que fomenta el sentiment de pertinença comunitari i l’ús de la llengua catalana a partir del recull i la posada en valor de propostes audiovisuals, teatrals, literàries i/o plàstiques fetes per alumnes d’escoles i instituts de Catalunya. 

Òmnium treballa constantment per promoure la llengua com un vehicle d’expressió creativa i de vincle emocional. Per això, després d’avaluar l’impacte del Premi Sambori als centres educatius catalans, l’entitat va decidir actualitzar el projecte perquè donés resposta als reptes i realitats de país, permetés l’accés de qualsevol infant o jove i complís els objectius de cohesió social. En aquest sentit, el Sambori aposta per la creació d’obres que utilitzin nous llenguatges, que siguin d’autoria col·lectiva i que promoguin l’ús social del català.