Més de 5.000 castellers reivindicaran diumenge el dret a decidir amb l’acció “Catalans want to vote”

Actualitat

Sergi López, Jordi Savall, Hélder Costa, Joan Mompart, Paul Preston i Muriel Casals apadrinaran els castells internacionals.

Òmnium ha presentat aquest matí tots els detalls de la iniciativa “Catalans want to vote. Human towers for democracy” davant la Sagrada Família de la mà de les 71 colles castelleres que hi participaran. L’acte ha comptat amb la participació de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, Josep Maria Cortès, de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i representants de les colles de Catalunya que actuaran diumenge mobilitzant més de 5.000 castellers pel dret a decidir (fotos).

71 colles en 8 capitals europees i 41 poblacions catalanes

L’aixecada simultània (12h hora catalana) de castells en llocs simbòlics de Berlín, Brussel·les, Roma, Ginebra, Lisboa, Londres i París també es reproduirà de forma coordinada a Barcelona i altres ciutats catalanes. Hi ha 71 colles que faran exhibicions castelleres a 49 places entre les capitals europees, les poblacions catalanes, Pamplona, coincidint amb la Via Basca, Mont-real i Santiago de Xile. La iniciativa vol fer del 8 de juny una diada cívica de país i compta amb més del 85% de les colles castelleres actives

Les colles que actuen en places internacionals faran un castell a les 12h en punt just al mateix moment que es desplegarà una pancarta amb el lema “Catalans want to vote” en les llengües oficials de cadascuna de les ciutats acollidores. Tot seguit, completaran una actuació castellera sencera amb pilar inclòs.

“Catalans want to vote – Human towers for democracy” vol internacionalitzar l’anhel democràtic català. Reconeguts com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, els castells incorporen alguns dels principals valors universals com: l’esforç, el treball comunitari i la solidaritat. Uns valors que són també els que Catalunya vol projectar com a país.

Un padrí de prestigi per a cada ciutat.
El “Catalans want to vote” tindrà també el suport de 8 persones reconegudes en cadascun dels països on es fan castells que llegirà el manifest per l’ocasió donant suport així al dret a decidir. Així, a dia d’avui s’ha confirmat el músic Jordi Savall a París, l’historiador Paul Preston a Londres, el dramaturg Helder Costa a Lisboa, l’actor Sergi López a Brussel·les, l’actor Joan Mompart a Ginebra, i la presidenta d’Òmnium Muriel Casals a Barcelona

Una crida a la mobilització
Òmnium ha fet una crida a catalans i catalanes perquè es mobilitzin el proper 8 de juny i vagin a les places del país o de les capitals Europees (més avall imatge + llistat) per donar suport al dret a decidir dels catalans el proper 9 de novembre. La crida d’Òmnium va dirigida en especial als catalans que viuen a l’exterior ja que l’acció els dóna una bona oportunitat de participar activament d’un procés que ha de cloure el novembre amb la consulta.
 

Informació, imatges i web
El projecte d’Òmnium compta amb un web www.catalanswanttovote.cat on s’hi pot trobar tota la informació referent a aquesta acció d’internacionalització del fet català. D’altra banda, tots aquells que vulguin seguir l’esdeveniment per les xarxes socials ho podran fer a través de l’etiqueta #catalanswanttovote. Així mateix, l’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha creat un pool gratuït des d’on tots els mitjans podran agafar des de dissabte cròniques, imatges i vídeos de l’acció que es desenvoluparà simultàniament a 8 capitals europees. El pool éshttp://pool.acn.cat/. Finalment, Òmnium distribuirà el mateix diumenge una imatge conjunta dels 8 castells a les 8 capitals europees que servirà d’ìmatge il·lustrativa de l’acció d’internacionalització.
 

La Coordinadora de Colles Castelleres i la comunitat catalana a l’exterior, suports claus
El projecte compta amb el ple suport de la Coordinadora de Colles Castelleres que ha tingut un paper clau en fer possible l’èxit de la iniciativa implicant-se des del primer dia en el treball de comunicació i suport amb les colles castelleres d’arreu del país. Així mateix, cal destacar el treball de les comunitats catalanes a l’exterior que a través dels respectius Casals Catalans i dels nuclis de l’ANC en cadascuna de les ciutats europees estan treballant per convertir el 8 de juny en un clam del fet català arreu d’Europa.

La iniciativa compta amb diversos col·laboradors: la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i totes les colles participants, les Comunitats Catalanes de l’Exterior, Verkami, l’ANC Exterior i Catalans al món, els supermercats Bonpreu i la marca Llet Nostra. A més, els mitjans oficials del projecte són: l’AraEl Punt AvuiNacióDigitalVilaWebEl Singular DigitalDirecte i el Racó Català.
 

Més informació al web Catalans want to vote i Facebook