Núria Bendicho, Jordi Cussà i Joan-Lluís Lluís, finalistes del cinquè Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Actualitat

El guanyador del guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada es donarà a conèixer el 24 de gener de 2022

Barcelona, 21 de desembre de 2021- Les novel·les Terres mortes, de Núria Bendicho, El primer emperador i la reina Lluna, de Jordi Cussà, i Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís, opten a guanyar la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció. De la preselecció de 9 obres publicades entre el novembre del 2020 i l’octubre del 2021, un jurat independent, format per Anna Casasses, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo i Xavier Pla, n’ha triat les 3 finalistes. “Amb la cinquena edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any refermem el compromís amb la creació en català, davant dels atacs permanents a la llengua”, ha assegurat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. “Enfortir la cultura és una de les millors respostes als qui volen fracturar la societat mentre segueixen reprimint les llibertats i els drets humans”, i ha afegit : “La llengua catalana es protegeix parlant-la desacomplexadament al carrer, defensant-la amb valentia des de les institucions i estimulant-la amb ambició des de la societat civil organitzada”. L’obra guanyadora es donarà a conèixer el pròxim 24 de gener de 2022. 

La valoració del jurat 

L’obra Terres Mortes, de Núria Bendicho (Anagrama, 184 pàgines), el jurat l’ha definida com una “magnífica primera novel·la que, en diàleg amb la pròpia tradició, redescobreix el món rural més negre amb una gran força estilística”. El primer emperador i la reina Lluna, de Jordi Cussà (Comanegra, 584 pàgines), la descriu com una novel·la “d’intenses aventures”, i dels personatges en destaca la bona construcció, especialment el de la reina Lluna, “amb una temàtica actual relacionada amb les qüestions sobre el poder vehiculada mitjançant la història del primer emperador de la Xina”. I Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís (Club editor, 288 pàgines), el defineix com “un llibre sobre llibres que és alhora una novel·la d’aventures, un viatge iniciàtic i una faula històrica que juga amb els lectors per enaltir el poder d’explicar històries”.

Cinquena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any 

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. L’esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i el 2020 el guardó va ser per a Boulder, d’Eva Baltasar.