Òmnium celebra la 64a Nit de Santa Llúcia en un Liceu ple de gom a gom

Actualitat

Muriel Casals: “Volem que el somni es faci realitat” · Consulta tots els guanyadors i la fotogaleria de la Festa de les Lletres Catalanes

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona s’ha omplert aquest vespre per celebrar la 64a Nit de Santa Llúcia – la Festa de les Lletres Catalanes. Uns 2.000 assitents han seguit en directe el lliurament de fins a vuit premis alternats amb l’espectacle “La llum d’un país” (fotogaleria i vídeo de la gala).
 
El 55è premi Sant Jordi de novel·la ha recaigut en Joan Carreras per l’obra L’àguila negra, el 56è Carles Riba de poesia a Hilari de Cara per Refraccions i el 17è Mercè Rodoreda de contes i narracions en M. Mercè Cuartiella per Gent que tu coneixes. En l’àmbit de literatura infantil i juvenil, El 52è Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies l’ha obtingut Lluís Prats per Hachiko. El gos que esperava, i el 41è Joaquim Ruyra de narrativa juvenil ha recaigut en Alejandro Palomas per Un fill.
 
El 1er Premi Frederic Roda 2014 de textos teatrals serà per a l’obra Boira, de Lluïsa Cunillé. Al Liceu també s’hi lliurarà el 5è Premi Òmnium Cultural de Comunicació, que ha reconegut la trajectòria del programa de TV3 30 Minuts, i el Premi Internacional Joan B. Cendrós, atorgat ex aequo a l’escriptor gallec Suso de Toro i al periodista francès Henry de Laguérie.

El lliurament dels premis s’ha fet en el transcurs de l’espectacle “La llum d’un país”, dissenyat expressament per a l’ocasió, conduït per l’actriu Sílvia Bel, amb música del compositor Marc Timón i Manel Camp, la coreografia de Manolo Alcántara i una posada en escena que també ha comptat amb centenars de cantaires de corals infantils.

Muriel Casals: “Volem que el somni es faci realitat”

La presidenta d’Òmnium, Muriel Casals ha fet el primer discurs institucional (llegir-lo íntegre), abans de Ferran Mascarell, el conseller de Cultura de la Generalitat, i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, qui donarà pas al Cant dels Segadors per cloure l’acte.

La presidenta d’Òmnium ha afirmat que “La cultura és una estructura d’estat. Per tot això, la Festa d’avui és també una festa de reivindicació. Voldríem que la llengua i la literatura catalanes gaudissin d’una plenitud pròpia de qualsevol país normal. La nostra cultura encara no té un Estat”.

En aquest sentit, Muriel Casals també ha fet referència a l’èxit del 9N i el moment polític, en un any molt especial: “Hem de saber aprofitar l’extraordinari èxit del 9N i ho hem de fer abans de les eleccions municipals i del cicle electoral espanyol. Malgrat totes les dificultats, nosaltres vam anar a votar, vam dipositar una papereta amb la resposta que fins fa poc era un somni. Aquest somni és ara més a prop, malgrat les querelles contra el president Mas, la vicepresidenta Ortega i la consellera Rigau a qui vull expressar en nom d’Òmnium i dels seus 46.000 socis, el nostre suport”.

“Malgrat el mal ús de la justícia per part de les autoritats del govern espanyol, farem realitat un somni i no permetrem que ens el malmetin. Només podem imaginar que el que varem començar junts ho acabarem junts. Volem la independència per dignitat, per radicalitat democràtica i per justícia social. No volem que torni a ser un somni, ara volem que es faci realitat”, ha conclòs Casals.

Més informació al web www.nitdesantallucia.cat