Òmnium commemora els 300 anys de l’ocupació borbònica

Actualitat

Òmnium commemora els 300 anys de l’ocupació borbònica

Òmnium commemora el proper 7 de setembre els 300 anys de l’ocupació borbònica a Badalona. Dins dels actes de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, s’ha organitzat el “Trencant Setges”, un conjunt d’activitats que combinen memòria històrica i reivindicació al voltant dels fets de 1714. L’acte central serà la recreació (22.15h, a la platja) de com els badalonins sortien en llaguts cap a Barcelona per intentar trencar el setge borbònic.

Aquest any, els actes d’Òmnium de la Diada Nacional prenen un caire encara més rellevant perquè se celebren els 300 anys de l’ocupació i saqueig de Badalona per part de les tropes borbòniques de Felip V, l’estiu de 1713. Des d’Òmnium, juntament amb altres  entitats de la ciutat, s’ha volgut posar especial èmfasi en aquest aniversari amb la voluntat de recordar què va passar i alhora reflexionar sobre el futur de la ciutat i del país. Tallers i espais de reconstrucció històrica amb la presència de soldats de tropes austriacistes; espectacles de titelles i tallers pels més petits; i concerts a la platja seran alguns dels actes d’una jornada que tindrà com a plat fort l’espectacle teatralitzat ‘Trencant Setges’ que es farà a la platja dels Pescadors.

Des d’Òmnium es vol destacar l’esforç per tal de celebrar uns actes de la Diada que permetin donar a conèixer què va passar el 1714 i que serveixin també per reivindicar els drets nacionals de Catalunya. Marcel Mauri, president de l’entitat a Badalona, destaca que ‘aquesta Diada serà molt especial: no només pel context polític nacional i la defensa del Dret a decidir i l’Estat propi sinó que, a Badalona, estarà marcada per la commemoració dels 300 anys de la darrera i definitiva ocupació borbònica de la ciutat’. L’entitat també vol que el Trencant Setges sigui un espai per donar a conèixer la cadena humana que pocs dies després, l’11 de setembre, es farà arreu del país per reclamar un Estat per a Catalunya.

Mauri considera que des d’Òmnium s’entén la Diada ‘com una invitació a totes aquelles persones que s’han anat apropant als valors del catalanisme i que volen formar part també del procés de transició nacional engegat’. Mauri afegeix que es vol que aquests actes ‘serveixin per seguir sumant persones a un projecte de país engrescador on més enllà de llengües que es parlin o d’orígens nacionals de cadascú hi hagi la certesa que el nou Estat que ha de néixer l’hem de fer entre totes i tots’.

Reconstrucció històrica a Dalt de la Vila

La jornada s’iniciarà amb un seguit d’activitats al barri històric de Badalona, Dalt de la Vila, escenari dels fets que es commemoren. Entre les cinc de la tarda i les vuit del vespre, la plaça de la Constitució es convertirà en un espai de memòria i reconstrucció històrica amb rutes guiades, activitats i exhibicions especialment adreçades a un públic familiar. De la mà d’historiadors i experts, es podrà participar en diversos tallers on s’explicarà com era la vida a finals del segle XVII i inicis del XVIII: hi haurà jocs infantils de l’època; activitats sobre la vida, oficis i costums; espais per veure quin tipus de gastronomia tenien els badalonins; i fins i tot un petit campament militar amb soldats austriacistes, participamts a la Guerra de Successió. També hi haurà espectacle de titelles on s’expliquen els fets de 1714 des de l’òptica badalonina. Les activitats pels més petits acabaran amb un berenar, tot a la plaça de la Constitució.

Desfilada i xerrada

A les 8 del vespre, moment quan acaben les activitats a la plaça de la Constitució, hi haurà un desfilada de les tropes d’austriacistes que recorrerà els carrers de Dalt de la Vila fins a la seu de l’Associació de Veïns del Centre espai on a les nou de la nit es farà la xerrada històrica. El recorregut previst de la cercavila serà el següent: Plaça Font i Cussó, Plaça de la Constitució, C/ Barcelona, C/ de Sant Sebastià, C/ de la Costa, C/Sant Anastasi, C/ de Mar, C/ Canonge Baranera, C/ Sant Francesc d’Assís, C/ Sant Jaume (entrada lateral de l’AV Centre).

La xerrada anirà a càrrec d’Eva Serra, professora d’història de la UB i experta en Guerra de Successió, que explicarà com es van viure els fets de 1714 i les conseqüències que va portar per a les llibertats nacionals de Catalunya.

Trencant Setges: commemoració del Tricentenari a Badalona

A un quart d’onze de la nit, a la platja dels Pescadors es farà l’espectacle dramatitzat ‘Trencant Setges’, el plat fort dels actes del dia. Es tracta de l’escenificació amb actors del paper que van tenir els badalonins durant la Guerra de Successió amb la sortida de llaguts cap a Barcelona per trencar el setges que les tropes de Felip V feien sobre la capital del país. Després de l’espectacle es faran els parlaments i la lectura del manifest. Posteriorment, diverses corals de la ciutat interpretaran Els Segadors

Just després tindran lloc els concerts de Miquel del Roig i Trempera. Les actuacions musicals es completen amb el grup local Martinny’s, que haurà pujat a l’escenari de la platja dels Pescadors a les nou de la nit, en paral·lel a la xerrada històrica.

La Diada arreu de la ciutat

També s’han programat actes a l’entorn del Trencant Setges a diversos barris de la ciutat. Serà durant la primera setmana de setembre als barris de La Morera (dimarts 3 a la plaça Enric Morera), la Salut (dimecres 4 al passeig de la Salut cantonada amb carrer Echegueray) i Canyadó (dijous 5 a la plaça de Diplodocus). L’objectiu, segons explica Marcel Mauri és el d’estendre ‘la commemoració de la Diada i la reflexió sobre el futur del país arreu de Badalona’.