Òmnium demana valentia a les institucions per afrontar “els reptes presents i futurs per assolir una República catalana”

Actualitat

Mauri: “Salvem la cultura, enfortim la llengua, invertim per fer un país més cohesionat; reivindiquem l’amnistia i culminem el procés d’autodeterminació”

 

Barcelona, 17 d’abril del 2021 – Òmnium Cultural ha demanat a les institucions del país que siguin “valentes” a l’hora d’afrontar “els reptes presents i futurs per assolir una República catalana”. Així ho ha afirmat el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, en un acte solemne a Barcelona acompanyat per la Junta Nacional i les presidències territorials d’Òmnium on s’ha presentat el document Per un país culturalment viu, socialment just i políticament lliure. Segons Mauri, en aquest moment de greus necessitats és “imprescindible que es traci de nou una estratègia compartida ambiciosa i guanyadora, un front comú de tot l’independentisme, de tot el sobiranisme, per culminar el procés d’autodeterminació, combatre la repressió i lluitar per l’amnistia”. Per això, ha considerat, “calen unes institucions valentes que apostin urgentment per la cultura, per la llengua, per lluitar contra les desigualtats, per la llibertat i l’autodeterminació”. “Salvem la cultura, enfortim la llengua, invertim en la nostra gent per fer un país més pròsper i cohesionat. Lluitem plegats contra la repressió; reivindiquem l’amnistia i culminem el procés d’autodeterminació”, ha afirmat des del Recinte Modernista de Sant Pau, des d’on Òmnium ha presentat la seva anàlisi de la conjuntura de país. El vicepresident de l’entitat presidida per Jordi Cuixart ha posat sobre la taula la necessitat d’una “estratègia compartida, un front comú de partits, presos polítics, exili i societat civil” per respondre a l’inici d’una legislatura marcada per les conseqüències d’una pandèmia on han perdut la vida 21.000 catalans i catalanes, i ha instat les institucions de Catalunya a “treballar sense més demora en tots aquests reptes que el país necessita per sortir d’aquesta triple crisi social, sanitària i democràtica”

“Qui hauria de fer aquesta compareixença és el president d’Òmnium Cultural, en Jordi Cuixart, però just ahir va fer 3 anys i mig del seu injust empresonament”, ha denunciat Mauri durant l’inici de l’acte. El vicepresident també ha destacat la singularitat de la repressió a Catalunya amb més de 3.300 persones represaliades i 115 causes polítiques obertes, malgrat els nombrosos posicionaments del Consell d’Europa o Amnistia Internacional, entre d’altres, per l’alliberament dels presos i la fi de la repressió. Mauri, doncs, ha remarcat la necessitat d’avançar conjuntament amb les institucions, la ciutadania organitzada, els presos polítics, la tasca que fa l’exili des de Ginebra, Escòcia o Bèlgica, o l’esforç d’internacionalització que fa el Consell per la República: “Tothom és necessari i no es pot prescindir de ningú”. “Ens cal recuperar la iniciativa política i institucional. Sortir d’aquest atzucac. Perquè cal traçar un camí clar, ampli i compartit que ens condueixi cap a la consecució de la República catalana. Però, davant d’un estat que no atén a raons, no es pot renunciar a cap via, des de la no-violència. I, si cal, desbordar democràticament l’Estat”, ha sentenciat. 

El vicepresident d’Òmnium juntament amb la també vicepresidenta Clàudia Pujol han desgranat els principals reptes de país que tenen les institucions en termes de cultura, cohesió, llengua i drets civils i polítics, i ha posat de relleu que també “alguns d’aquests reptes corresponen a la ciutadania i a la societat civil organitzada”. Per això, ha explicat Mauri, en les properes setmanes Òmnium farà un posicionament per relatar com afrontarà la seva responsabilitat per construir una Catalunya del futur: “Aquest país està en marxa cap a una nova configuració política, cap a una República catalana, i així ho han tornat a ratificar les urnes”

Cal apostar pel capital cultural

En l’eix cultural, Òmnium torna a posar damunt la taula la necessitat urgent de destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a la cultura, així com garantir-hi l’accés universal i facilitar el dret a la participació cultural. En la mateixa línia, es demana a les institucions que treballin per enfortir l’imaginari col·lectiu dels Països Catalans,  reforcin els vincles entre els diversos territoris que els conformen, i impulsin les diverses televisions públiques.

 

Cal apostar pel capital humà, sociolingüístic i comunicatiu:

Òmnium posa de manifest que, actualment, només una tercera part de la població utilitza de forma habitual el català i l’ús social de la llengua no para de caure. Cal, per tant, destinar els recursos públics necessaris per fer front a una situació d’emergència lingüística i promoure l’ús social de la llengua catalana posant l’accent entre les persones joves i les nascudes fora de Catalunya. Així mateix, l’entitat reclama al govern que treballi per fer de Catalunya, un centre de referència en la producció de continguts i nous formats que garanteixi l’enfortiment del sector cultural i audiovisual en català. 

 

Pel que fa al model d’escola catalana, Òmnium demana actualitzar-lo i enfortir-lo per tal de blindar-lo davant els embats dels tribunals, entre d’altres. 

 

També cal apostar pel capital social:

És urgent garantir la plena incorporació ciutadana de totes les persones, independentment del seu origen, tot recordant que un milió de catalans no té dret a vot, entre d’altres. Davant l’auge de l’extrema dreta, l’entitat presidida per Jordi Cuixart reclama a les institucions polítiques per combatre’n el ressorgiment i els discursos d’odi, reduint la vulnerabilitat i fomentant la cohesió social. Tanmateix, cal definir un projecte de país que interpel·li els joves per tal de garantir la seva participació política i social, i adoptar mesures per reduir l’atur juvenil i el fracàs escolar. “El país culte, lliure i de lluites compartides que volem construir només té sentit si no deixem ningú enrere”, assegura Òmnium en la declaració, i per això cal que les institucions treballin per erradicar la pobresa i la precarietat.