Òmnium Gràcia clou el cicle ‘Catalunya és Medi Ambient’

Actualitat

Les quatre sessions de què va constar el cicle van tenir lloc a la Biblioteca Jaume Fuster, de Gràcia, els mesos de maig, juny i juliol.

El dia 5 de juny és el Dia Mundial del Medi Ambient. Podríem considerar que és l’esdeveniment més important per promoure l’acció a favor del medi ambient, promogut per l’Organització de les Nacions Unides l’any 1972. Aprofitant aquest esdeveniment, des d’Òmnium Gràcia i amb la col·laboració del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, vam voler fer la nostra aportació a les diferents celebracions que es fan arreu del país i a nivell internacional.

En aquest marc, vam idear un cicle de quatre sessions on vam tractar el que considerem els aspectes principals que cal tenir en compte per a que un país es desenvolupi d’acord amb les possibilitats que li dona el territori. Un cicle que no pretenia debatre en clau d’idees, sinó definir el que consideren els experts com els aspectes clau en cada una de les matèries que es van tractar i que no podem defugir.

Els objectius que ens vam posar van ser:

  • Exposar elements de reflexió i debat sobre el temes ambientals des del punt de vista de la planificació i gestió per tal de construir un país capdavanter
  • Posar en evidència la importància dels temes ambientals com a base de la construcció d’un país modern
  • Compartir coneixement i anar més enllà del debat ideològic, abordant la complexitat d’aquests temes
  • Facilitar que Òmnium incorpori la visió ambiental en el seu ideari de país
 
Es van tractar quatre temes de tots els possibles, que són, l’energia, l’aigua, la conservació de la natura i la fiscalitat i l’economia circular.

En el primer, que el vam titular Catalunya és energia, vam voler respondre a la pregunta de si Catalunya pot ser autosuficient energèticament i quin mix podria fer possible això. En la segona sessió, Catalunya és aigua, vam voler saber si Catalunya té prou aigua i de qualitat per abastir-nos. A la tercera sessió, Catalunya és natura, vam voler posar sobre la taula el paper que la natura té com a element bàsic de la nostra qualitat de vida i fer avinent els serveis que ens ofereix. I, finalment, la quarta sessió, Catalunya té prou recursos?, vam voler debatre dos aspectes de l’economia, d’una banda, quin tipus de fiscalitat cal per aconseguir un país de qualitat i, alhora, exposar com des del món empresarial es pot contribuir a minimitzar l’impacte que té sobre l’entorn i com pot ser més eficient tenint en compte el medi.

A continuació, notes de les sessions i enllaços a les presentacions que alguns dels ponents van utilitzar.

Sessió 1 Catalunya és Energia (23 de maig de 2017) | Quin model energètic ens permetrà avançar cap a l’autosuficiència?

Sessió 2 Catalunya és Aigua (31 de maig de 2017) | Com garantirem la disponibilitat, la qualitat i la gestió sostenible de l’aigua?

Sessió 3 Catalunya és Natura (20 de juny de 2017) | La natura és paisatge o és un element bàsic de la nostra qualitat de vida?

Sessió 4 Catalunya té recursos (4 de juliol de 2017) | Quins plantejaments econòmics ens permetrà tenir una Catalunya sostenible?