Òmnium Osona Lluçanès participa al III Congrés dels Jocs en la Història

Actualitat

La plaça Major de Vic va ser el centre neuràlgic de la mostra

El passat diumenge 27 de març de les 11 del matí fins a les 2 del migdia Òmnium Cultural Osona – Lluçanès va participar a la tercera edició del Congrés dels Jocs en la Història, una iniciativa de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i de la Companyia de Jocs l’Anònima i coorganitzat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals.

Durant tot el cap de setmana el congrés va portar a terme diferents ponències i comunicacions al voltant del joc tradicional i del seu impacte en la cultura i la història del nostre territori, així com la relació que té amb aspectes socials, de gènere, de comunicació o econòmics.

Joan Callarisa, professor de la UVic-UCC, organitzador del Congrés dels Jocs en la Història, explica que actualment la pràctica del joc popular ajuda a donar importància al territori i a la vegada és d’un gran valor social. Per una banda, aquesta importància al territori és gràcies que la pràctica del joc posarà en context un valor a un patrimoni immaterial que sovint no es troba recollit en els llibres i que només podem trobar gràcies a la història oral de la gent. Per altra banda, els jocs que avui són practicats amb normalitat per persones de diverses procedències, costums, cultures… ens demostren el fenomen aglutinador i de valor social que té un element com el joc popular.

Diumenge es va posar el punt final de les activitats amb una mostra de jocs a la plaça Major de Vic i des d’Òmnium Cultural Osona – Lluçanès s’hi va participar amb el joc Caselles, un joc de preguntes sobre la vida i l’obra de 25 dones catalanes que, d’una manera o altra, han marcat la història dels Països Catalans. A l’estand d’Òmnium també shi va poder gaudir d’alguns jocs cedits per Joguines Gargamel com El meu primer fruiter i Lletra a lletra. A més, els visitants de la mostra van poder jugar de manera col·lectiva al Paraulògic, el popular joc lingüístic creat per Rodamots. En aquest cas es tractava d’una llista de paraules especials que els creadors del joc van preparar exclusivament per la jornada.