Presentació de la biografia de Jaume Miravitlles publicada per Ramon Batalla

Actualitat

Serà el proper dijous dia 1 de juny a les 19 h a l’Ateneu de Rubí

Escrita pel rubinenc Ramon Batalla i amb el títol Jaume Miravitlles i Navarra. Els anys de joventut (1906-1939), s’ha editat la biografia d’aquest polític, periodista i dirigent d’ERC, conegut sobretot per haver dirigit, durant la Guerra Civil, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. En la presentació hi assistirà l’autor, el Ramon Batalla, acompanyat de la dissenyadora gràfica Magda Batlles.

El llibre explica des de la infància de Miravitlles a Figueres fins a l’exili de 1939, passant per interessants episodis com l’amistat amb l’artista Salvador Dalí, la participació des de molt jove en activitats polítiques com el Complot de Garraf, l’exili a París, els Fets de Prats de Molló i les seves activitats com a dirigent, primer, del Bloc Obrer i Camperol i després, d’ERC, quan va arribar a ser un dels més estrets col·laboradors del President Lluís Companys.

L’obra combina l’anàlisi del seu recorregut vital amb l’evolució de la vida política i cultural de l’època, entrant en qüestions com el catalanisme insurreccional dels anys vint, l’ascens dels feixismes a Europa o la Catalunya autònoma i republicana dels anys trenta, especialment en els convulsos anys de la Guerra Civil, quan Miravitlles va esdevenir una figura brillant i molt coneguda.

Interessat des de molt jove pel catalanisme i la justícia social, encara adolescent, Miravitlles va participar en la seva ciutat natal, amb el seu amic Dalí, en un dels primers nuclis comunistes catalans, el Grup Socialista de Figueres. Després es va moure en els ambients del nacionalisme insurreccional, participant en el Complot de Garraf i en els Fets de Prats de Molló, el que li va comportar detencions, haver-se d’exiliar a París entre 1925 i 1930 i diversos processos judicials, a Espanya i a França. Allà va començar la seva carrera d’articulista, sobretot sobre política internacional. Amb la República va tornar a Catalunya, on va ser un dels principals dirigents del Bloc Obrer i Camperol (BOC). El 1934, a partir del fracàs del BOC i de l’anàlisi sobre l’ascens del nazisme, va deixar aquest partit per entrar a Esquerra Republicana de Catalunya. El 1936 va ser un dels organitzadors de la frustrada Olimpíada Popular. Iniciada la guerra civil espanyola, com a home de confiança de Lluís Companys i Josep Tarradellas, va intervenir, primer, en el Comitè de Milícies Antifeixistes i després dirigí el millor instrument de comunicació de la zona republicana, el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya. En aquest llibre de Ramon Batalla s’estudien, doncs, els anys de formació, de joventut i la primera maduresa de Jaume Miravitlles, però l’autor ja està treballant en un nou volum amb la segona part de la biografia, que inclou l’exili americà i el retorn a Catalunya.