Presentació de ‘Pompeu Fabra a l’exili’, amb l’autor Jordi Manent

Actualitat

Diverses entitats de la societat civil catalana, i badalonina, s`han reunit i han arribat a l`acord de crear una Plataforma que faci un seguiment del procés d`aprovació del nou Estatut de Catalunya.Aquesta Plataforma dóna suport al text aprovat pel 89% de la representació parlamentària de Catalunya i reclama que el Congrés de Diputats mantingui el text, respectant la voluntat àmpliament majoritària del Parlament de Catalunya. Des de la Plataforma es fa una demanda de respecte al poble català, el qual ha manifestat la seva voluntat d`autogovern per mitjà dels seus legítims representants polítics amb l`Estatut aprovat.La Plataforma, impulsada pel conjunt d`entitats sotasignades, farà de nexe de comunicació i d`intercanvi d`informació de les iniciatives de les diverses entitats que la configuren i definirà possibles accions col·lectives.La Plataforma queda oberta a totes aquelles entitats que manifestin la mateixa voluntat.Si us hi voleu adherir, feu-nos arribar un correu electrònic a [email protected] o un fax al 933106900 indicant el nom de l`entitat, una persona, el telèfon i el correu electrònic de contacte.


Com tants altres catalans, valencians i illencs, Pompeu Fabra es va veure forçat, a les acaballes de la guerra, a emprendre el camí de l’exili. Els darrers deu anys de la seva vida els va passar entre les terres de la Catalunya del Nord i d’Occitània: va viure a Illa, Montpeller, Perpinyà i Prada. En aquesta biografia, el lector coneixerà el vessant més humà i íntim d’un dels grans intel·lectuals catalans del segle xx: el Fabra que, tocat per la derrota, no perd mai ni la dignitat moral ni l’esperança; el Fabra, que tothom anomenava Mestre, com a personalitat indiscutida i de consens entre tots els exiliats; i també el gramàtic i lingüista que continua treballant intensament i de manera constant en la revisió de les seves obres i en la redacció d’algunes de noves, com les perdudes Catalan Grammar i la Gramàtica catalana-romanesa. Jordi Manent fa també un panorama d’aquell moment històric, complex i convuls (la invasió nazi de França, la Segona Guerra Mundial…), així com dels principals fets que van afectar la vida dels expatriats (la situació de la Generalitat a l’exili, les residències per als exiliats, l’afusellament del president Companys…).Pompeu Fabra a l’exili (1939-1948), publicat dins la col·lecció Perfils de l’editorial Proa, és un homenatge a la trajectòria exemplar dels anys d’exili del Mestre, tan poc coneguts, però també és un homenatge a tots els exiliats catalans.



Recordeu que després de l’acte de presentació, a les 21 hores, al Teatre Zorrilla tindrà lloc l’homenatge pòstum a Josep Gual, poeta badaloní i soci històric de la nostra entitat. Us recomanem la vostra assistència a aquesta activitat, organitzada per Amics de Josep Gual.


Dimecres, 14 de desembre,

19 hores

Biblioteca de Can Casacuberta

Presentarà l’autor, Joan Soler i Amigó.


[ Al llarg de l’acte, es presentarà el llibre que recull els guanyadors de l’edició 2005 de la Primera Jornada dels Lletraaddictes, que va tenir lloc el maig passat al Centre Cívic de Can Canyadó ]