Programació de l’any Neus Català a Tarragona

Actualitat

Òmnium, la Biblioteca Pública de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona, el Consorci per la Normalització Lingüística i l’EOIT organitzen una serie d’actes commemoratius a l’entorn de la figura de la lluitadora antifeixista catalana.

Aquesta tardor el Ple pel Català al Camp de Tarragona dedicarà part de la seva activitat a homenatjar Neus Català, en el marc de la commemoració de l’Any Neus Català. Així s’aprofundirà en la dimensió del personatge, en el seu compromís i en tot allò que representa com a testimoni de les dones que van lluitar a la Guerra Civili a la Segona Guerra Mundial. 

Neus Català va néixer l’any 1915 als Guiamets (Priorat). Es va diplomar en infermeria el 1937, formà part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i, en començar la Guerra Civil (1936), es traslladà a Barcelona. L’any 1939 creuà la frontera amb 182 infants orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt, que estaven sota la seva cura. A França, col·laborà en activitats de la Resistència. Fou denunciada als nazis l’any 1943 i deportada a Ravensbrück, primer ; i, posteriorment, al camp de Flossenbürg, on l’obligaren a treballar en la indústria armamentística. En ser alliberada, retornà a França, on continuà la lluita clandestina contra el franquisme. Militant del PCC i d’EUiA, és sòcia d’honor de la Fundació Pere Ardiaca, a més d’una de les seves fundadores. És presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació (2005). Creu de Sant Jordi (2005), Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona (2014) i Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2015). Aquest any, es fa un reconeixement a la seva figura amb la celebració de l’Any Neus Català que està coordinat per l’ Institut Català de les Dones.

Per tal de donar a conèixer la figura de Neus Català amb tota la seva dimensió i reflexionar sobre tot allò que representa, es proposaran lectures de tota mena (de novel·la biogràfica, assaig, i lectura adaptada) dins dels clubs d’adults, de lectura fàcil i per a tots els públics. S’acompanyaran també amb xerrades, documentals i una exposició que es podrà veure a la Biblioteca.

PROGRAMACIÓ

Del 19 d’octubre al 6 de novembre 
Exposició “Les dones de Ravensbrück” d’Amical Ravensbrück. En horari de Biblioteca. 

Dilluns 19 d’octubre a les 19 h 
Xerrada sobre Anna Sugrañes Boix, companya de partit de Neus Català, a càrrec de la seva filla, Clara Rivas Sugrañes. 

DISSABTE 7 de NOVEMBRE, 11 h – 13 h, pl. del Rei (Torre de Pilats)

Quedem? Ruta cultural amb lectura de textos: “Les Oblates de Tarragona”, amb F. Xavier Tolosana, historiador, i Josep Gironès, autor del llibre Viure sense el meu fill.

DIMECRES 11 de NOVEMBRE,19 h, Serveis Territorials de Cultura

Conferència “La repressió franquista a Tarragona i la presó de dones de les Oblates”, a càrrec de l’historiador F. Xavier Tolosana i Meritxell Ferré.

Programació Clubs de lectura octubre-novembre

Dimecres 28 d’octubre a les 15’00 h. A la Biblioteca Pública de Torreforta 
Presentació del llibre Viure sense el meu fill de Josep Gironès, a càrrec de l’autor

Dimecres 28 d’octubre a les 19 h 
Trobada amb Carme Martí, autora del llibre Un cel de plom, biografia novel·lada de les vivències de Neus Català. 

Dimecres 4 de novembre a les 19 h, sessió de comentari 
Diari d’Anna Frank, escrit per aquesta adolescent mentre s’amagava amb la seva família i quatre amics, durant l’ocupació alemanya d’Amsterdam [Lectura fàcil]

Divendres 6 de novembre a les 19 h, sessió de comentari 
L’home en busca de sentit de Victor Frankl (del Cicle ‘Llibres savis’), on l’autor, psiquiatre austríac, descriu com va sobreviure als camps de concentració.

Descarrega’t el programa :

Any Neus Català. Programa d’activitats de la Biblioteca