Projectes

Premi Mercè Rodoreda

24è Premi Mercè Rodoreda

‘Declaració d’invencions’ 

de Ricard Sunyol Estadella

Declaració d’invencions és un recull de relats que cremen la llengua, escrits en contra d’una concepció excessivament sentimental i ordenada de la literatura. Contes iconoclastes empeltats d’una escriptura lúdica, que juguen amb el llenguatge i les formes narratives per sotmetre temes com ara les implicacions polítiques de la mirada, la violació, el fracàs, la ficció televisiva contemporània, les relacions —fins i tot criminals— entre pares i fills o el combat entre poètiques i formes diferents d’entendre la vida.

Unes instruccions estranyament espirituals sobre com hauríem de caminar, dos amics que s’expliquen batalletes surrealistes i emboirades de fum d’haixix, la història d’un sensesostre embriac, mite i símbol de tot i de res, o la desesperació d’un entomòleg que intenta escatir per què el seu pare xiula a totes hores; aquestes són algunes de les històries del recull, gairebé sempre tenyides per les múltiples implicacions inherents al fet mateix, al com i al perquè de narrar.

Amb els seus relats plens d’un humor absurdíssim, tan rialler com truculent, Declaració d’invencions ens enfronta a un món cada cop més inhòspit, que no deixa de donar-nos motius per explicar històries que ens glacin un somriure a la cara.

Què diu el jurat? 

Es premia Declaració d’invencions per l’originalitat de la veu i l’estil que travessa tot el conjunt de l’obra; també per l’experimentació formal i sonora i el joc amb el llenguatge. El jurat vol destacar també la notable qualitat de les obres d’enguany.

Sobre l’autor

Ricard Sunyol (el Masnou, 1989), llicenciat en Cinema i Televisió per la Blanquerna – Universitat Ramon Llull, treballa a Codea Studio, agència de publicitat de la qual és soci fundador i director creatiu. Ha rebut formació a l’Escola Bloom i ha publicat un relat a la revista Branca. Declaració d’invencions és el seu primer llibre.