Puig i Cadafalch, un capità d’empreses culturals

Actualitat

Amb motiu de la celebració de l’Any Puig i Cadafalch, el comissari de l’esdeveniment, Eduard Riu i Barrera, va ser a Vilafranca del Penedès

El comissari de l’esdeveniment, Eduard Riu i Barrera, va ser a Vilafranca del Penedès el dijous 26 d’octubre per parlar-nos d’un home que va ser clau en la construcció de Catalunya a cavall dels segles XIX i XX.
 

La vida i obra de Puig i Cadafalch, arquitecte modernista i noucentista, urbanista i polític, regidor a l’Ajuntament de Barcelona i president de la Mancomunitat de Catalunya, expert en art romànic reconegut internacionalment, però també estudiós de l’evolució de l’arquitectura al llarg dels segles, és difícil de condensar en una sola conferència, però Barrera ho va saber fer de forma entenedora per a un públic general i, alhora, rigorosa i rica en detalls.

Des de les seves diverses responsabilitats polítiques, Puig i Cadafalch va ser un autèntic capità d’empreses culturals, impulsant entitats com l’Institut d’Estudis Catalans o el que més endavant seria el Museu d’Art de Catalunya. Com a arquitecte i urbanista, va ser un innovador, i en són dos exemples l’ús del formigó en la construcció del clavegueram o les façanes de maó en els edificis modernistes.

Puig i Cadafalch, catòlic conservador però alhora obert al pensament científic de l’època, va ser perseguit tant per les dictadures espanyoles com pels anarquistes i es va haver d’exiliar en tres ocasions, una persecució que, segons explicava Barrera, és comuna a molts europeus de la primera meitat del segle XX. I és que Puig i Cadafalch sempre va defensar una catalanitat que formava part plenament de l’àmbit europeu, com en la seva definició del primer art romànic, acceptada pels estudiosos de tot el món.

L’acte, organitzat per Òmnium Alt Penedès amb la col·laboració de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran i l’Institut d’Estudis Penedesencs, va tenir lloc a l’auditori del Fòrum Berger Balaguer i va reunir unes vuitanta persones. La presentació va anar a càrrec de Jordi Parellada, president comarcal, i Maria Dolors Olivé, responsable del cicle “La construcció d’un país modern”, on s’emmarcava la conferència. Dins del mateix cicle, el dissabte 18 de novembre hi ha programada una sortida per anar a visitar l’obra de Puig i Cadafalch a Mataró i Argentona.