Quim Torra a la Festa de Tardor en record de Muriel Casals

Actualitat

El proper diumenge 23 d’octubre Quim Torra ens presentarà el seu nou llibre “Muriel i la revolució dels somriures”

S’apropa una nova edició de la Festa de Tardor, la Festa on el batec del teixit associatiu de la ciutat es fa més palès. Des d’Òmnium Sant Cugat hi participem, com no podia ser d’una altra manera, però enguany ho fem amb un acte ben especial, la presentació de l’assaig d’en Quim Torra en memòria de la Muriel Casals, que ens acosta a la seva figura pública i humana. Com el títol indica, Torra escriu un retrat doble, ja que la trajectòria personal de Muriel Casals Couturier és indestriable de la trajectòria col·lectiva del moviment independentista català.

És un merescut reconeixement a la gran tasca i al paper destacadíssim que Muriel Casals ha jugat en la història recent del país, alhora que construeix amb encert un tipus de relat que ens permet reviure en primera persona uns fets que hem de ser conscients del privilegi d’haver-los viscut.

Quim Torra afirma que aquest és un llibre que mai no hauria volgut haver d’escriure, i que el més complicat ha estat trobar el to. Aquest ha estat el gran repte. L’autor es preguntava si seria capaç de superar l’hagiografia en un llibre com aquest, complex i complicat de fer, on tant o més importants que els fets i les dades, són els matisos. També ens confessà que escriure aquest llibre ha estat una manera de fer el dol per una pèrdua tan sentida.

El fet és que Muriel Casals i la revolució dels somriures és un llibre construït des del rigor amb una combinació d’emoció i reflexió, amb vivències personals però sobretot amb investigació de documents i amb moltes entrevistes a personalitats rellevants del país. Aquesta diversitat d’impressions és la que permet al lector copsar els matisos i les diverses cares del personatge i del seu llegat.

El llibre està organitzat simbòlicament en onze capítols -com no podia ser d’altra manera- però de fet té dos grans eixos. D’una banda la visió del personatge de Muriel Casals des de diverses facetes. El lector hi trobarà diverses Muriels, la jove i l’adulta, la professora universitària, la militant, «la dama de vellut del procés»… El treball de Quim Torra ens permet endinsar-nos en el passat de la Muriel, en l’exili, per exemple, amb la figura del seu pare, Lluís Casals, que tenia com a lema «derrotats però no vençuts»; o amb la de la mare, Augusta Couturier. A través del temps i de les seves notes ens descobreix una dona que sota una aparença fràgil i un aspecte discret posseïa una enorme força i una gran determinació. Sumar, normalitat, aprendre, escoltar, enraonar, esperança són mots que segons Torra la definien, així com la senzillesa i la claredat que la feia una veu trencadora i revolucionaria i que, juntament amb Carme Forcadell, va esdevenir “una de les grans enginyeres del carril central del catalanisme”.

Aquí teniu uns breus apunts de la biografia d’en Quim Torra.

Nascut a Blanes el 1962, és llicenciat en Dret, escriptor i editor. Ha publicat els llibres Ganivetades suïsses (2007), Periodisme? Permetin! La vida i els articles d’Eugeni Xammar (2008), Viatge involuntari a la Catalunya impossible (2009, premi Carles Rahola d’assaig), Un bohemi al cabaret del món. Vida de Manuel Fontdevila, un senyor de Granollers (2013) i Els últims cent metres: El full de ruta per guanyar la República Catalana (2016). El 2008 funda l’editorial A Contra Vent, que sobretot publica assaig i que ha destacat en la recuperació de l’obra dels periodistes catalans dels anys vint i trenta. Entre altres càrrecs ha estat president de Sobirania i Justícia, director del conjunt museogràfic El Born Centre Cultural i president d’Òmnium Cultural. El 2015 va ser nomenat director de la Revista de Catalunya.