Una mica d’història: 40 anys d’Òmnium Baix Camp

Actualitat

,,,

Òmnium Cultural Baix Camp celebra enguany, coincidint amb el cinquantenari de l’entitat, el quarantè aniversari de la delegació comarcal. L’inici de l’activitat d’Òmnium Cultural Baix Camp se situa en l’any 1971, hereva de la Secció d’Estudis del Fòrum Joventut, de l’església Prioral de Sant Pere, que funcionava com una delegació del Seminari d’Ensenyament del Català, des de 1965. Des dels inicis, l’entitat fou presidida pel doctor Ferran Holthoefer, qui es féu càrrec de les despeses d’una mínima secretaria i del lloguer d’una màquina d’escriure.

L’any 1972 s’inicien els cursos de català amb un estol de professors voluntaris al Centre de Lectura de Reus, essent president Jordi Escoda. També es fan classes a les dependències del Centre Catòlic de la ciutat. Els professors Ramon Amigó, Teresa Miquel, Elena Forniés, Robert Miralles, Mercè Totosaus i Maria Vallverdú, alguns d’ells deixebles de Pompeu Fabra, en foren els principals impulsors. L’escriptor Xavier Amorós fou membre de la Junta Nacional de l’entitat. De totes aquestes activitats en pro de la llengua, de caràcter clandestí, en destacaren els cursos de llengua per correspondència.

L’any 1974 s’inaugura la primera seu de l’entitat, al carrer d’en Vilar, on s’instal·len unes aules i es crea una biblioteca de temàtica nacional catalana. Un equip d’entusiastes professors (Andreu Sotorra, Joan Baptista Bové, mossèn Josep Maria Cabré, Josep Maria Virgili, Misericòrdia Matas o Maria Dolors Mestres, entre molts d’altres) endeguen cursos a la nova seu i en diferents pobles del Baix Camp.

L’any 1978, el mateix any en què s’implanta el primer decret de l’ensenyament del català, es convoca la primera edició dels Premis Literaris Baix Camp per a Joves, obert a totes les escoles de la comarca amb la voluntat de promoure l’escriptura en llengua catalana.

S’inicia una etapa de gran activisme cultural. El 1979 S’organitza la Nit de Santa Llúcia al Teatre Bartrina de Reus. S’imparteixen cursos de reciclatge de català per als mestres en el marc de la campanya “El País a l’Escola” i es publica el manifest de la comarca del Baix Camp. Es tiren endavant els primers cicles de cinema en català per a nois i noies i un programa sobre llengua en l’emissora local Ràdio Popular. El 1981 s’organitza el Congrés Juvenil Escolar dels Països Catalans. Lluís Llach (1981) i Raimon (1983) participen en concerts organitzats per l’entitat.

El 1982 es commemora el centenari del naixement de Joan Puig i Ferrater una festa a la Selva del Camp i també el cinquantenari del Diccionari General de la Llengua Catalana, de Pompeu Fabra.

A partir de 1984 el concurs de redacció es transforma en els actuals Premis Literaris Baix Camp per a Joves, una proposta que ha arribat a la XXXII edició l’any 2010 i a la que s’ha sumat l’organització de les Jornades de Joves Escriptors amb la voluntat de ser un punt de trobada i una plataforma de difusió per als escriptors novells en llengua catalana.

A mitjan dels anys 90 entra a formar part de l’entitat una nova fornada de socis, especialment joves. Es crea l‘Associació Cultural Espais de Música en Català, l’objectiu de la qual és promoure i fer conèixer el nounat moviment de música catalana.

En els següents anys s’organitzen actes de dinamització nacional, com el “Correllengua”, “Sanitat en català”, “desmar’CAT” o la inflada d’un globus gegant representant Felip V, cedit pel Bloc de Progrés Jaume I, de València, en commemoració de la batalla d’Almansa i la pèrdua de les llibertats nacionals. També es participa en campanyes locals com “La Palma per al poble”, en la qual es reivindicava l’accés per a les entitats d’aquest espai ciutadà o la Plataforma Onze de Setembre, agrupant les entitats que reivindicaven la celebració de la Diada Nacional a Reus. El 1999, Òmnium Cultural va organitzar al pavelló olímpic municipal de Reus un acte proseleccions nacionals catalanes  en què participà un nombrós públic representatiu de la societat cultural i esportiva reusenca i nacionals.

EL 1996, Òmnium Cultural Baix Camp posava en marxa la seva primera plana web. Una iniciativa pionera a la ciutat i la primera d’Òmnium Cultural a nivell nacional.

Els cursos de llengua, activitat referent de l’entitat des dels seus inicis, es coordinen amb el nou Centre de Normalització Lingüística Miquel Ventura, de l’Àrea de Reus, i l’entitat ofereix uns horaris alternatius de cursos als del CNL, a un públic nouvingut cada vegada més nombrós.

En els darrers anys, Òmnium Cultural Baix Camp ha apostat per la modernització de l’entitat, redissenyant les seves activitats tradicionals per adaptar-se a les necessitats de la ciutadania. La participació activa del darrer any en l’organització de les plataformes Baix Camp Decideix i Reus Decideix així com l’impuls de la manifestació del 10J són alguns dels moments dels que ens sentim més orgullosos.

Mercès a la inestimable aportació del senyor Josep Maria Camprubí, Òmnium Cultural Baix Camp inicia amb el trasllat a la nova seu al raval de Santa Anna, de Reus, una nova etapa plena d’il·lusions i projectes que esperem compartir amb els nostres 500 socis i amb tota la comarca del Baix Camp.

Anton Baiges Gras