Una trentena d’anoiencs s’impliquen en les parelles lingüístiques

Actualitat

Òmnium Cultural us presenta les activitats programades per al darrer trimestre de l`any 2005. L`objectiu d`aquesta programació és la dinamització de l`entitat i del nou local, en la línia del que s`ha treballat des d`Òmnium Cultural en els darrers mesos. Amb activitats variades de forma periòdica, la seu nacional busca convertir-se en un nou espai per a la militància d`intercanvi de conceptes, idees i aportacions diverses. Tot seguit us detallem les activitats programades per al període setembre-desembre 2005. Esperem que sigui del vostre gust.

La tercera edició del programa de voluntariat lingüístic a l’Anoia, impulsat per Òmnium Cultural, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) i la Fundació sòciocultural Atlas, ja s’ha posat en marxa. Dilluns va tenir lloc la primera trobada entre les dotze parelles lingüístiques, que a partir d’ara es trobaran una hora a la setmana fins el mes de desembre per tal que els nouvinguts millorin el seu domini del català, tot conversant de manera desinhibida amb la seva parella lingüística.

La iniciativa, en el seu conjunt, aplega una trentena de persones, agrupades en dotze parelles i trios lingüistics. Els catalanoparlants que participen en el programa provenen majoritàriament d’Igualada, per bé que també n’hi ha de Copons, Jorba, Piera i Vilanova del Camí. Quant als nouvinguts, la seva procedència és ben diversa: el Marroc, Guinea Conakry, Colòmbia, República Dominicana o Equador. Tant els uns com els altres, dilluns es van mostrar molt motivats per participar en la iniciativa, del tot enriquidora per a les dues comunitats.

Els objectius principals del programa són:

· dotar de competències de comprensió en català a les persones nouvingudes
· obrir vies per a la integració cultural i lingüística dels nouvinguts; ajudar els catalanoparlants a comprendre les diferents actituds dels nouvinguts
· fomentar, entre els catalanoparlants, l’hàbit de dirigir-se en català a persones nouvingudes
· reforçar la idea que el català, com a llengua pròpia del país, ha de ser la llengua de cohesió social dels Països Catalans, la llengua d’intercanvi i d’ús social, la llengua comuna que uneixi les nombroses llengües que hom pugui parlar a casa o en d’altres situacions determinades.

Les parelles coordinades per Òmnium, la CAL i Atlas compten amb la col·laboració del Departament de Política Lingüística de la Generalitat i es coordinaran amb les que organitza el Consorci per la Normalització Lingüística-Montserrat.

La participació al programa de parelles lingüístiques es manté oberta a tots els anoiencs -catalanoparlants i nouvinguts- que ho desitgin. Per inscriure’s a la borsa de voluntariat lingüístic, els interessats poden dirigir-se als locals d’Atlas: carrer Sant Pau, 12; 93-805-57-92; de 9 a 13h i de 15 a 20h.

Excursió a les festes de Santa Úrsula, a Valls
Per tal de fomentar la interrelació entre les diverses parelles i trios lingüístics que s’han format a l’Anoia, Òmnium Cultural, la CAL i Atlas organitzen un autocar, el diumenge 23 d’octubre, per assistir a les festes de Santa Úrsula, a Valls, amb l’objectiu de viure en directe la cultura popular catalana.

El programa de voluntariat lingüístic a l’Anoia pretén, no només difondre el català, sinó també la riquesa de la cultura catalana. És per aquest motiu que es realitzarà una excursió a una de les festes majors més nostrades del país, la de Valls, per viure en directe l’emoció dels castells, la por dels petards i dels diables, la immensitat dels gegants o l’elegància dels balls tradicionals de Catalunya.

L’excursió s’obre a la resta d’anoiencs que estiguin interessats en viure de prop la cultura tradicional catalana o que estiguin interessats en trobar parella lingüística. Les inscripcions es poden fer als mateixos locals d’Atlas.

Reconeixement europeu

La Comissió Europea, en motiu del Dia Europeu de les Llengües (26 de setembre), va considerar que el programa de voluntariat lingüístic que es realitza a Catalunya és la millor experiència pedagògica que s’està realitzant a Europa per fomentar l’aprenentatge d’una llengua. Segons l’informe de la Comissió, l’efectivitat del programa ‘es demostra per l’índex creixent de participació: el 2002 hi havia 19 parelles lingüístiques; el 2003, més de 1.500 (distribuïdes en 34 localitats catalanes); i el 2004, més de 5.000 parelles en 58 localitats‘.

El programa de voluntariat lingüístic va sorgir a Vic a mitjans del 2001 gràcies a la iniciativa la delegació comarcal d’Òmnium Cultural i del Consorci per a la Normalització Lingüística de Vic. La iniciativa va tenir molt bona acollida, tant per part de la comunitat nouvinguda com pels catalanoparlants, i des d’allí s’ha estès a gran part del país: Cornellà, Igualada, Santa Coloma de Gramanet, Rellinars, Olot, Solsona, Rubí, Badalona, etc.