Voluntariat per la llengua a Osona

Actualitat

Un programa en què la conversa és l’eix vertebrador per sentir-te més a prop d’una llengua. 


Una llengua és viva si la gent la parla, si la gent la fa servir. Si no, té les hores comptades. És en l’ús social on se situa l’indicador de la salut d’una llengua. A Catalunya, el millor exemple que la parla és  el camí del creixement del català rau en el programa Voluntariat per la llengua (VxL). Aquest programa va néixer com a experiència pionera el 2003 al Consorci per a la Normalització Lingüística de Cornellà de Llobregat i va ser impulsat per la Secretaria de Política Lingüística i, des d’aleshores, ha superat les 150.000 parelles.


El Consorci per a la Normalització Lingüística és l’entitat que gestiona el programa Voluntariat per la llengua que consisteix a practicar el català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària que domina la llengua catalana i que es troba, de
manera presencial o virtual, amb una persona aprenenta que té uns coneixements encara bàsics de català i té ganes de parlar-lo millor.


El funcionament del programa és d’allò més senzill i alhora eficaç. El compromís inicial és trobar-se  una hora a la setmana durant deu setmanes. La parella lingüística rebrà orientacions, assessorament i material divers del VxL per part d’una persona dinamitzadora del programa que en farà el seguiment.
S’ha de valorar la tasca desinteressada de la xarxa de voluntaris, la qual esdevé una autèntica eina de cohesió social perquè tal com destaca el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), “més enllà de la conversa en una nova llengua, el VxL ofereix la possibilitat de conèixer tant el territori
com la cultura i la societat del país on vivim”.

Des del Voluntariat per la llengua d’Osona volem dur a terme un acte de presentació del programa al mes de març per difondre’l i encoratjar tothom a participar-hi.

 

Per a més informació sobre el programa de VxL:
Voluntariat per la llengua
Centre de Normalització Lingüística d’Osona
a/e: [email protected]
Tel. 610 64 24 47 / 677 25 30 29