Xavier Antich: “La reacció del govern espanyol al CatalanGate és incompatible amb un Estat de dret”

Actualitat

Òmnium Cultural presenta un manual de ciberseguretat per a activistes


Barcelona, 7 de juny de 2022 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha carregat contra la impunitat de que gaudeixen encara avui els responsables del Catalan Gate gairebé dos mesos després de l’esclat del cas. “La reacció del govern espanyol a aquest escàndol és incompatible amb un Estat de Dret”, ha dit Antich, perquè “hi ha hagut silenci, no s’han aclarit els fets, ni assumit responsabilitats, ni reparat les víctimes” i això “vulnera compromisos internacionals”: “tenim l’obligació democràtica d’impedir que aquest atac quedi impune”. El president de l’entitat ha recordat que “aquest espionatge forma part de l’estratègia  repressiva de l’Estat contra la dissidència” i avui en tenim una nova mostra amb la infiltració d’un agent de la policia en organitzacions estudiantils, pel dret a l’habitatge i de l’independentisme, “una nova pràctica indecent de l’estat”. És en aquest context que aquest dimarts Òmnium ha presentat un Manual de ciberseguretat per a activistes, perquè tota la ciutadania pugui exercir els seus drets lliures de vigilància: “aportem consells per millorar el control sobre la privacitat i la seguretat en les eines de comunicació que utilitzem tots i totes en el nostre dia a dia”.

L’entitat ha impulsat el ‘Manual de ciberseguretat per l’activista: davant l’espionatge de l’Estat, protegim-nos!’ i l’ha presentat en un acte públic que ha comptat també amb la participació de l’activista víctima de l’espionatge i membre de la Junta d’Òmnium, David Fernàndez; Genís Roca, president de la Fundació PuntCat; Giada Negri, de European Civic Forum; i l’enginyer Josep Maria Ganyet, també víctima del Catalan Gate. Tots han lamentat la falta de garanties i de marc legal al voltant de les noves tecnologies. “Avui els estats fan el que els dona la gana”, ha dit David Fernàndez: “incorporar la dissidència política d’un moviment democràtic com és l’independentisme al sac de la criminalitat més bèstia, aquesta és la doctrina en aquests moments de l’estat espanyol”. En aquest sentit, Genís Roca ha fet una crida a no caure en el discurs anti-tecnològic: “ara mateix no hi ha regles de joc, la societat civil hem de fer les accions que calgui perquè mereixem unes condicions justes en una societat que massifica la informació”. “El Catalan Gate ha de ser un bon aprenentatge”, ha dit Josep Maria Ganyet, “si tens un estat en contra et poden anul·lar digitalment”, i per això també reclama més garanties: “com més potent és la tecnologia, més democràcia cal, més transparència i més rendició de comptes”. Des d’European Civic Forum, Giada Negri, ha denunciat que “arreu del món governs i persones amb molt poder estan utilitzant eines que limiten els drets i les llibertats de la societat” i per això ha demanat unitat d’acció: “hem d’actuar junts, aprendre a resistir i a actuar de manera proactiva perquè el que ha passat a Catalunya amb el Catalan Gate passarà demà a un altre lloc del món”. 

El manual és una guia bàsica amb recomanacions segures per l’ús dels dispositius de comunicació habituals, com telèfons mòbils, ordinadors i tauletes. Indicacions sobre com utilitzar el correu electrònic, la missatgeria instantània, les trucades telefòniques o què fer en les reunions presencials, sempre pensat en les accions d’activisme dins del marc de la llibertat d’expressió i del dret a protesta. Òmnium Cultural l’ha posat a disposició de tot activista que se’l vulgui descarregar a través del web catalangate.omnium.cat. L’entitat segueix apostant per la formació pràctica de les eines per a l’enfortiment democràtic per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics; per a l’empoderament de la societat civil i per generalitzar les eines de la lluita no violenta i de l’exercici de la desobediència civil.