Carregant Esdeveniments

Omplim de foc els carrers de Tarragona la nit de Sant Joan!

Actes i activitats
23 de juny de 2015, 13:26 h

El Ball de Diables va iniciar una cercavila de foc l’any 1985, després de la seva recuperació el 1984

La Colla de Diables Vormar són els encarregats de rebre la Flama del Canigó des de l’any 1991

ant Joan és la festa del foc per excel·lència. A molts llocs la nit del 23 de juny encenen fogueres, bengales i tiren petards. A Tarragona des de fa trenta anys els diables surten al carrer per animar a la gent i la nit amb el seu espectacle. Tot i això el recorregut ha anat canviant al llarg d’aquests anys, a més s’han incorporat elements nous que s’han anat recuperant al llarg del temps i des de fa relativament poc es conviden a colles o balls de diables de fora per donar més renom a la cercavila de foc.

Tot seguit us adjuntem el programa d’activitats per a Sant Joan a Tarragona enguany:

  • 17 h, plaça del Rei. Activitats per a la canalla. Inflables i tallers fins les 20 h. Organitza: Xiquets de Tarragona
  • 18.30 h, des del cim del Canigó. Arribada a terres tarragonines del Foc de Sant Joan en relleus. Organitza: Colla Diables Voramar del Serrallo i Víbria.
  • 20 h, Serrallo. Rebuda del Foc, proclama, sorollosa tronada, foguerada i ninot. Organitzen: Colla Diables Voramar del Serrallo i Víbria.
  • 23 h, des de la plaça de les Cols. Cercavila de Foc: el ball de diables, el drac, el bou,  la víbria, el griu,  la colla de diables Voramar, acompanyats dels convidats, els Diables del Morell i la Colla de Diables de les Borges del Camp s’uneixen a la celebració de la nit més màgica. Itinerari: Plaça de les Cols, Major, baixada Misericòrdia, Portalet, Sant Agustí i Rambla Nova fins el Teatre Tarragona.
  • 23.45 h, Rambla Nova tram del balcó del mediterrani, grans carretillades finals i encesa de la foguera on cremaran els tradicionals ninots que just fa uns dies feien la seva baixada des de la Part Alta.
  • 24 h,  Rambla Nova,  davant el monument a Roger de Llúria. Revetlla de Sant Sant Joan a càrrec de la Ghetto Orquestra, les millors versions musicals al servei de la nit més curta de l’any. Amenitzarà la mitja part la Xaranga Tocabemolls.
  • 24 h, Plaça del Rei, Nit de Sant Joan amb els Xiquets! Jordi Gilabert i Jordi Borrero Jobo  faran de les seves seleccions musicals una divertida i desenfadada manera de viure la de la nit més curta de l’any.  Organitza: Xiquets de Tarragona

L’any 1985 el Ball de Diables de Tarragona per primer cop va organitzar una cercavila de foc la nit del 23 de juny. Hores abans, també van muntar la primera «moscatellada» popular, un acte que han anat repetint al llarg d’aquests trenta anys. El recorregut s’iniciava a la plaça de la Mitja Lluna on s’encenia una gran foguera i es feien diverses paròdies de polítics. Al final de la cercavila, que va acabar a la platja del Miracle aquell any, també s’encenia una altra foguera. L’any 1986 es va canviar la localització de la platja a la plaça Corsini on a més de la foguera també hi havia una revetlla quan finalitzava la cercavila de foc. Aquest recorregut es va fer fins que es van iniciar les obres del Mercat Central. Això va fer que es decidís que tot l’espectacle de foc acabés als Despullats i que la foguera final es perdés – es va substituir per una traca de castells de foc. La de l’inici, a més, es va deixar de fer per problemes amb els tècnics de l’Ajuntament.

En aquesta època ja s’havia incorporat la Colla de Diables Voramar, que des de l’any 1991 són els encarregats de rebre la Flama del Canigó que arriba des de Reus i encén totes les fogueres d’aquella nit. El primer any, el de la seva fundació, no van poder participar perquè els seus padrins van ser el Ball de Diables de Valls i, per tant, van haver d’anar al correfoc de Valls, però actualment ja fa 24 anys que hi participen i reben la flama del Canigó a Tarragona. Un cop arriba, encenen la foguera del Serrallo. Poc després, es va incorporar la Víbria, que pertany a la mateixa colla. El Bou va ser el següent a formar part d’aquesta festa i l’últim a arribar és el Griu, que es va recuperar l’any passat, el 2014.

L’Ajuntament de Tarragona ha anunciat que aquest any torna a organitzar la revetlla de Sant Joan, la nit del 23 de juny. La festa tindrà lloc al tram final de la Rambla Nova, tocant el Balcó del Mediterrani. Segons Begoña Floria, tinent alcalde de Mobilitat, Cultura i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, «aquest lloc és el més adequat per poder lligar la revetlla amb el correfoc i permet fer una foguera amb condicions». L’actuació anirà a càrrec de la Ghetto Orquestra i durarà fins a dos quarts de cinc de la matinada.

La festa del foc també agafa més importància. Així doncs unes sis entitats de foc tarragonines, sense comptar amb els diables Foc i Gresca, participaran del correfoc que es fa cada any la nit del 23 de juny, juntament amb les convidades. Però aquest any canvia el seu recorregut, ja que s’iniciarà a la plaça de les Cols, passarà pel carrer Major i acabarà a la Rambla Nova. Floria ha dit que «el correfoc a la rambla pot donar més joc i augmentar la participació dels tarragonins». A més, la barra de la revetlla anirà a càrrec dels elements del seguici de foc que faran un torn rotatori i això els permetrà obtenir recursos.


Amb tot es va proposar que el recorregut es canviés, ja que havia perdut intensitat i participació, per això la primera idea va ser traslladar-lo a la Part Alta i acabar-lo a la plaça de la Font amb una revetlla i recuperar la foguera final. Però van sortir problemes normatius per encendre-la. Alguns components del Ball de Diables consideren que «no té sentit fer una cercavila de foc sense una foguera per Sant Joan perquè és la festa del foc». Per aquest motiu aquest any han tornat a canviar el recorregut i acabarà a la Rambla Nova amb una foguera i una festa. Tot i això des del Ball de Diables s’espera que quan s’acabin les obres del Mercat es recuperi el recorregut original i es torni a recuperar tot el que es feia al principi.

font: Marina Pèrez per Tarragona Diari.

Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers amb la finalitat de permetre't la navegació amb característiques predefinides, el seguiment i anàlisi del teu comportament i la gestió d'espais publicitaris. L'accés i ús del web implica la teva acceptació. Per a més informació, pots accedir a la nostra Política de cookies.