Crònica de l’arribada de la Flama del Canigó al Vallès Oriental

Actualitat
Aquest dissabte, 23 de juny de 2018, la Flama del Canigó va arribar de nou a diferents territoris del Vallès Oriental.

Els organitzadors dels diferents territoris han apostat per sumar entitats i col·laboradors a aquesta tradicional trobada, sent una festa amb diversos actes arreu del Vallès.

A Granollers

Com ja es va fent des dels darrers anys, la flama va arribar a les 19:15h a la plaça de la Porxada, en un acte organitzat per Òmnium Cultural. La Flama de Granollers arriba a la ciutat a través de la Flama de La Garriga, i es va fins a Les Franqueses a recollir-la. Es va fer una marxa de relleus amb torxes fins arribar a la Porxada, on es fa va fer la lectura del manifest i la cremada de missatges no desitjats. Cal destacar, que no seria possible sense la gran implicació d’altres entitats i voluntaris.

A la Garriga

Com és tradició, La Garriga és un municipi on conflueixen diversos municipis de la zona a recollir la Flama. Òmnium amb la participació d’altres entitats afins, són qui organitzen les sortides al Canigó i s’encarreguen de portar-la a cada poble.

A Cardedeu

Va ser una jornada que va començar a les 18:30h a la Plaça Sant Joan amb tallers de fanalets per als més menuts, acompanyat d’una xocolatada a càrrec de l’associació Hi Som.

Com es fa els darrers anys, gent d’Òmnium són els encarregats d’anar a buscar la Flama a Vallgorguina. Enguany també gent de Cardedeu ha pujat a Coll d’Ares amb el bus que organitza Òmnium. L’arribada de la Flama es va fer a la Plaça Anselm Clavé, juntament amb una cercavila amb gegants, capgrossos, la cuca dels mil pins i la col·laboració de diferents entitats del poble.

Més tard, es va fer l’encesa del peveter i la marxa de torxes que va acabar amb la lectura del manifest per part de Maria Puig, germana de l’exconseller de cultura a l’exili, Lluís Puig.

Finalment, es va encendre la foguera i l’acte va acabar amb un sopar multitudinari i balls tradicionals per tancar la nit.

Al Baix Montseny

Els 13 pobles de la secció del Baix Montseny també participen de la Flama, com ja és costum, juntament amb gent d’Arenys de Mar, amb la Xesca Vila de cap de colla s’organitza la sortida amb bus cap a Coll d’Ares, a recollir la Flama dels marxaires que baixen del Canigó. Enguany 101 persones van pujar a coll d’Ares a recollir la flama que hi portaven els que hi van pujar la nit abans.

Un cop rebuda la Flama vam anar a esmorzar a Espinavell, i a continuació, fent camí (uns en cotxes, altres fent cursa amb torxes) es va arribar a Sant Salvador de Bianya on esperen els fills de la Rosita i l’alcalde del poble, i allà, es va fer ofrena de la Flama al cementiri a la difunta Rosita, que en vida sempre ens esperava a la carretera per recollir la Flama. Un cop descansat vam anar en direcció a Olot i es fa el camí del carrilet a peu fins a Sant Feliu de Pallarols, un cop acabada la marxa vam anar a dinar a Sant Martí de Sapresa, al restaurant Can Valls, on des de fa 30 anys ens preparen un bon dinar. A les 6 de la tarda es va arribar a Vallgorguina, on espera gent de diversos municipis per recollir la Flama.

Enguany Sant Celoni ha fet presència a dalt de la muntanya del Canigó, un grup de persones vinculades al món geganter de la Vila i el regidor de cultura, Raül García, ha portat la Flama directament des del cim a la Batllòria, on ha començat la marxa de torxes amb membres dels corredors massais. En arribar a Sant Celoni, els esperaven la Colla de Geganters, diables, bastoners, gent d’Òmnium i altres entitats, que han fet una marxa amb torxes fins a la plaça de l’Ajuntament, on s’ha llegit el manifest. Així la nit a Sant Celoni va continuar amb un correfoc, amb un sopar i ball de revetlla a la plaça.

Els altres municipis del Baix Montseny, també van fer la rebuda a l’entrada del poble amb marxes de torxes, lectures de manifest, cremades de mals desitjos i sopars de revetlla amb ball cava i coca.

Als Cingles del Bertí

Concretament a Sant Feliu de Codines, la Flama va arribar a la Font dels Àlbers i es va fer la marxa de torxes i lectura del manifest, com ja és costum Òmnium organitza l’acte amb col·laboració de les entitats del poble.

Al Baix Vallès

Es van fer diversos actes a Parets, Mollet i Sant Fost.

Parets va organitzar una marxa de torxes juntament amb el CAM (Club Esportiu d’Activitats de Muntanya) i els Manyacs de Parets (entitat castellera del poble). Després de la marxa es va llegir el manifest i la colla castellera va fer un pilar.

A Mollet
Els actes van ser similars amb els Castellers de Mollet, el Club Muntanyenc, Diables i Sardanes.

A Sant Fost
Òmnium Cultural i GAM Segle XX van pujar la flama des de Mollet i va acabar amb una botifarrada popular.

 

Us deixem un recull d’imatges que expliquen la nit tan màgica i participativa que vam viure al Vallès: