Jordi Cuixart: “Evidenciarem la segona onada de judicis polítics en aquesta macrocausa contra el sobiranisme”

Actualitat

Òmnium adverteix que hi ha 115 causes obertes per motius polítics i 3.300 persones represaliades

Barcelona, 25 de febrer de 2021 – El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha denunciat aquest dimarts una segona onada de judicis polítics dins de la macrocausa general contra l’independentisme. Cuixart ho ha afirmat en roda de premsa des de les Cotxeres de Sants, on també ha donat noves xifres: “Ens trobem davant de 115 causes obertes per motius polítics des del 2017, una autèntica persecució política que ja acumula 3.300 persones represaliades”. “La repressió de l’Estat té noms i cognoms, homes i dones compromesos amb l’exercici de drets fonamentals, i des d’Òmnium no permetrem que ningú quedi invisibilitzat”, ha afirmat. “L’Estat està intentant convertir tots aquests judicis, que són polítics, en judicis de faltes, actes de desobediència o multes”, i ha remarcat que, lluny, d’això, “aquests judicis compleixen totes les característiques d’un judici polític”. En aquest sentit, s’ha preguntat: “Com en ple segle XXI a l’Estat espanyol s’estan vulnerant i jutjant drets? La gent té tot el dret a manifestar-se”. Segons Cuixart, “l’única manera de resoldre el conflicte polític és amb la fi de la repressió, i no hi pot haver fi sense una resposta global. Per això insistim que ni reformes de codi penal, ni molt menys indults. L’únic comú denominador és l’amnistia”

Cuixart també ha denunciat que avui més que mai segueix vigent l’amenaça del “demà pots ser tu”, i que un dels exemples més recents d’aquesta macrocausa contra els drets fonamentals és el Carles de Sants, que justament avui ha estat posat en llibertat després de diversos dies empresonat, però amb una mesura cautelar que li impedeix exercir el dret a manifestació: “Des d’Òmnium sempre hem dit que no ens deixarem ningú pel camí, ningú enrere”.

A la roda de premsa també hi ha intervingut l’advocada, Laia Serra, especialitzada en drets humans i drets fonamentals, qui ha evidenciat el component polític de totes aquestes causes. “Fa temps que venim assenyalant que hi ha un patró de conducta per part de l’Estat en què veiem sistemàticament com hi ha peticions de presó provisional i castració de drets civils”, ha afirmat. Una veritable “doble vara de mesurar” per part dels poders de l’Estat, que només reforça el convenciment que es tracta de causes polítiques que vulneren drets i llibertats fonamentals.

Una representació dels milers de represaliats, presents a la roda de premsa 

Sis persones represaliades que hauran d’afrontar judicis els propers mesos han explicat la seva situació, fent evident aquesta macrocausa contra l’independentisme. 

Josep Maria Jové, exsecretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, detingut el 20-S en el marc de l’Operació Anubis, ha assegurat que afrontarà el seu judici “per denunciar una causa general contra l’independentisme”, i ha afirmat que els estan aplicant el dret penal de l’enemic “només amb un únic objectiu: atemorir, humiliar i deshumanitzar”. “Hi anirem i ho denunciarem davant seu, no ens aturaran”, ha dit. Jové està processat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per suposats delictes de desobediència, prevaricació, malversació, revelació de secrets i participació en el referèndum de l’1-O.

Marta Garsaball, membre de la junta d’Òmnium i directora de Serveis del Depamrtament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència ha refermat la naturalesa política de la seva causa, en què hi ha una trentena de persones processades més. “Busquen atemorir la gent que treballa a la Generalitat i ho aconsegueixen, i per això vull denunciar públicament que és un cas de judici polític”, ha dit. Garsaball està investigada pel jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona. 

Tània Verge, politòloga, s’enfrontarà a partir de dimarts que ve al judici on se l’acusa de desobediència i usurpació de la funció pública per ser membre de la Sindicatura electoral de l’1 d’Octubre, ha indicat que la setmana que ve comença el seu judici. Un judici també polític que atempta contra drets fonamentals, però també vulnera el dret a la llibertat acadèmica. 

Josep Lluís Alay, professor d’Història de la Universitat de Barcelona, ha recordat que ja va afrontar persecució judicial durant la detenció del president Carles Puigdemont, però ara, ja havent tancat l’anterior causa, la Fiscalia li ha imposat una nova querella, i també va ser detingut per presumpte delicte de malversació de fons públics en el marc de l’Operació Voljov. Per tot això, assegura que ha patit interrogatoris, retencions i una constant vulneració de drets.

Esther Garcia, membre del CDR Mollet, ha explicat la seva participació activa en mobilitzacions, exercint el dret a protesta, i ha denunciat que la investiguen a ella, però també a 12 persones més, que  ni tan sols es coneixen. “Podeu veure fins a quin moment és tot discriminant i aleatori”, ha afirmat. Garcia està investigada per pertinença a organització terrorista i altres delictes sense especificar, per l’Audiència Nacional, en el marc de l’Operació Judes. 

Ylènia Morros, periodista i regidora a Navarcles, i investigada pel tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera, ha explicat com tant a ella com a les més de 200 persones investigades pel mateix tall, se li està vulnerant constantment el dret a la manifestació. Aquest dimarts, ha relatat, hauria d’haver anat a declarar davant del jutge però ha decidit no fer-ho.