Julià de Jòdar i les seves reflexions sobre la Badalona literària, aquest dijous a l’Anís del Mono

Actualitat

[10/11/2004] La 54 Nit de les Lletres Catalanes es va presentar oficialment a la premsa catalana el dimarts, 9 de novembre, en un acte al Via Fora del CAT de Gràcia. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta i l’alcaldessa de Badalona, Maite Arqué, van explicar, acompanyats pel president de la delegació local, Oriol Lladó, i el regidor de Cultura, Josep Duran, les línies bàsiques de la festa de les lletres catalanes, que tindrà lloc al Palau Municipal d’Esports, el pròxim 10 de novembre.Segons es va anunciar, en l’edició present, que es caracteritza per una intensa activitat literària i cultural els dies previs a la festa, s’han presentat 32 originals pel Sant Jordi, ‘tot un rècord’, va dir Isidor Cònsul, director literari de Proa; el Carles Riba de poesia, amb 52 originals, el Mercè Rodoreda, amb 20 originals; el Josep M. Folch i Torres, el Ferran Soldevila, els d’Òmnium Cultural a programes de ràdio i televisió, el Joan Maragall i el Joaquim Ruyra, entre d’altres.El 10 de desembre, a més del sopar de lliurament de premis, s’ha preparat un espectacle d’ambient de cabaret amb performance i recital de poesia en directe. Es lliurarà, a més, un llibre, editat per Proa, sobre Badalona.La presentació a Barcelona va aplegar un bon nombre de periodistes. A continuació, un breu recull de premsa de les informacions publicades.  El Punt La Nit de Santa Llúcia torna a Badalona després de 26 anysAvui Òmnium consolida la Nit de Santa Llúcia amb un seguit d’actes paral·lelsEl Periódico Badalona acollirà la 54 edició de la Nit de Santa LlúciaEl País La Nit de Santa Llúcia se celebrará en Badalona el 10 de diciembreLa Vanguardia La Nit de Santa Llúcia vuelve a Badalona después de 26 añosA més, Catalunya Cultura, Televisió de Badalona, Ràdio Ciutat de Badalona, EFE, INTRA-ACN i RAC1 van treure informacions sobre la Nit de Santa Llúcia.

[08/11/2004] Julià de Jòdar participa aquest dijous, 11 de novembre, a les 19.30 h, a la sala de destil·lació de l’Anís del Mono (carrer Eduard Maristany, 115), en la quarta sessió del cicle ‘El desconcert de la literatura’, activitat inclosa dins els actes de la 54 Nit de Santa Llúcia. De Jòdar, una de les veus més valorades de l’actual literatura catalana, tractarà la seva relació literària amb Badalona i la forma com aquesta ciutat, i en concret un dels seus barris, ha nodrit bona part de la seva obra. Isidre Sala, llibreter d’El Full s’encarregarà de la presentació de la conferència, que ha estat titulada ‘Un barri, el món’.

Julià de Jòdar ha publicat L’àngel de la segona mort (1997), Zapata als Encants (1999), El trànsit de les fades (2001), obres, totes publicades a Quaderns Crema, que formen part de la trilogia inacabada L’atzar i les ombres. Recentment ha publicat L’home que va estimar Natàlia Vidal (Edicions 62, 2003), premi Prudenci Bertrana i en el qual, segons l’autor, es ressalta la relació Barcelona-Badalona. De fet, Badalona, i en concret el barri del Progrés i el Gorg, allarguen una ombra molt significativa en la seva obra que, a voltes més explícita (especialment en els tres primers llibres, on Gabriel fa poc o molt de fil conductor), a voltes menys (com en l’última obra on les referències a Badalona són presents, però, potser, més puntuals).

Per cert, en una entrevista, l’autor descrivia així l’escenari principal de la seva obra: "És un localització inventada que recull alguns aspectes reals del barri on vaig créixer: el Gorg, que ara desapareixerà si s’hi acaba construint el Port Marítim de Badalona. Com en el barri de la meva joventut, hi passa la via del tren i està vorejat per una filera de canons de l’exèrcit. En resum, una zona d’àcrates abans de la Guerra Civil i un barri de perdedors i obrers durant la postguerra. Els personatges, en canvi, són totalment inventats". (Diari "Avui" 01/11/01 a cura de Lourdes Domínguez)

Malgrat que De Jòdar es va iniciar tard en la publicació, la seva relació amb el món literari ve de lluny. Ha treballat en els últims 30 anys en diferents editorials, fent enciclopèdies i obres il·lustrades.

L’aportació de Julià de Jòdar a les lletres catalanes l’han valorada els crítics, i bona part del lectors i lectores del país, com una de les més significatives. És ben il·lustratiu aquest fragment d’un article de Joan Josep Isern, publicat a l’Avui, el 22 de novembre de 2001:

"Té coses curioses, de vegades, aquest món de les lletres casolanes… Si algú em preguntava quin escriptor ha fet l’aportació més original, més ambiciosa, de més qualitat i, fins i tot, més moderna en el panorama literari català dels darrers anys no donaria pas el nom de cap jove promesa sortida del món universitari o de cap escola d’escriptura, no. Parlaria d’un home nascut a Badalona l’any 1942, poc amant de la parafernàlia social que de vegades comporta l’ofici de vendre llibres, i que circula pel món amb un nom que qualsevol associaria a un pseudònim d’aquests que tant abunden en els concursos literaris del país: Julià de Jòdar".

El pròxim dijous, serà el torn d’Hèctor Bofill.

Més informació, cliqueu sobre la imatge:

L'esdeveniment més important de les lletres catalanes tindrà lloc a Badalona el desembre de 2004