Òmnium Cultural critica la demagògica reacció del PP i defensa la proposta de reglament d’usos

Actualitat

El proper dia 20 de febrer de 2005 estem convocats a manifestar la nostra opinió sobre el Tractat per la constitució europea mitjançant el vot en referèndum convocat pel govern espanyol. Val a dir que aquesta consulta, tot i no ser vinculant, és important. Òmnium Cultural, com a entitat dedicada a la llengua, la cultura i el país, s’ha manifestat en contra del Tractat per entendre que no ajuda a construir un europeisme dels pobles d’Europa, i no per ser un simple acord entre estats que nega tota possibilitat perquè en el futur altres pobles europeus puguin emancipar-se. No cal dir que tampoc per a la llengua i la cultura catalanes aquest Tractat no és gens beneficiós. En aquesta pàgina trobareu diverses informacions sobre la posició d’Òmnium Cultural, a més del fullet 10 PUNTS PER VOTAR NO, que la nostra entitat ha editat i divulgarà arreu de Catalunya Taula rodona : “Catalunya país d`Europa. Ens té en compte aquesta Constitució?” – Manresa, 9 de febrer

[18/03/2005] Òmnium Cultural de Badalona lamenta profundament el comunicat del President del GrupMunicipal del Partit Popular a l’Ajuntament de Badalona, Xavier GarcíaAlbiol, en el qual adverteix que ‘el govern municipal vol convertir el castellàen llengua marginal’. García Albiol, que ja ens té acostumats a aquesta menad’excessos de dramàtica primadona, es refereix al treball de la comissióinformativa que està elaborant el reglament d’usos lingüístics de l’Ajuntament.Un reglament, aquest, reclamat per Òmnium Cultural i la CAL, que el maig de fados anys, van elaborar un manifest conjunt on demanaven l’adopció d’algunes deles condicions que ara s’està estudiant. 

 
‘El Partit Popular no estàpreocupat pel català, ni tan sols pel castellà, només intenta aprofitar-se, ambdemagògia, d’un tema sensible, sobre el qual hi havia hagut un convenientconsens polític. Confiem en el criteri i sentit crític de la ciutadania, que jacomença a estar cansada d’aquesta mena de joc’, valora Òmnium Cultural.

L’entitat creu que elreglament, tot i que cal veure com acaba evolucionant, és de moment una apostavalenta, però també respectuosa amb els drets de les persones. ‘Que ningús’equivoqui, el text que està plantejant l’equip de govern no és una propostade màxims, sinó una proposta de mínims. El mínim és que la llengua oficial deCatalunya, el català, sigui tractada com a tal. Això és el que vol elreglament, que no prohibeix, sinó que estableix que el català s’utilitzi’almenys i preferentment’ en diversos casos, perfectament raonables’, apunta elpresident de l’entitat a Badalona, OriolLladó.

‘Que els regidors parlin catalàen actes públics, naturalment! Que les entitats que rebin subvencionsmunicipals escriguin en català el seu material de difusió, i tant! Que elsfuncionaris s’adrecin a l’administrat en la llengua del país, és clar! No estemparlant d’actes individuals, sinó d’activitats relacionades amb l’administraciópública i el seu exercici. És prioritat dels principals partits polítics i pertant de la major part de la població la normalització del català. Així s’ha evidenciaten cadascuna de les eleccions, i així ho revelen les enquestes d’opinió’.

‘El català és una llengua que,només cal anar a una botiga de discos, a un quiosc, a una llibreria, a una aulad’universitat, està en inferioritat de condicions que el castellà… Que elcastellà està en una situació marginal? El PP s’equivoca, qui està en unaposició marginal al sentit comú… és ell mateix’.