ESTAMOS EN ESPAÑA!

Actualitat

Del 15 de març al 7 de maig En aquest enllaç  podeu veure el cartell dissenyat per Jordi Musquera i consultar la programació completa.

Article publicat a Regió 7, divendres 18 de març 

Ja han sortit les bases de l’actual edició dels premis Bages Juvenils de Literatura, un dels concursos literaris més prestigiosos, transparents, ben dotats i concorreguts dels que, en català, són destinats exclusivament a joves creadors i que organitza la delegació del Bages d’Òmnium Cultural.

Com passa des de fa algunes edicions (si més no des que un servidor hi està més o menys involucrat), enguany és molt possible que algun dels guardons se’n vagi cap al País Valencià, d’on (com també d’altres bandes del territori lingüístic) arriben sempre força originals de qualitat. Conscients de la projecció que, any rere any, han adquirit els premis, la delegació comarcal d’Òmnium tramet informació a centres docents d’arreu de l’àmbit lingüístic: s’envien correus electrònics amb les bases del certamen i s’anima a la participació. La resposta, repeteixo, acostuma a ser molt positiva.

Fa uns dies, però, un senyor al qual identificarem amb les inicials M. I., vinculat a un centre docent de l’àrea meridional del país, tenia la dubtosa deferència de respondre el correu, i ho feia en aquests termes: ‘Les recuerdo que estamos en España. El español es el idioma oficial. Y no entiendo como se dirije a nosotros en catalán, cuando aquí el idioma que se habla junto al español es el valenciano. Le ruego que en lo sucesivo, si es en la lengua en la que se ha expresado, no vuelva a molestar. Espero que lo entienda’. I es queda tant ample.

La rècula de disbarats, que retrata una ànima enganyosament ressentida i falsament ferida en el més profund del seu orgull patriòtic (de la pàtria espanyola, naturalment), mereixeria que no li fos dedicada cap mena d’atenció. A aquesta classe de visceralitat prepotent amb què s’expressa el senyor M. I. ja hi estem més o menys acostumats: algú que, des de l’espanyolisme més ranci, fomenta l’anticatalanisme maquillant-lo d’un suposat valencianisme menystingut i agredit que, curiosament, acostuma a expressar-se en castellà. Fins i tot, el fet de veure com algú amb aquestes idees se sent amenaçat podria interpretar-se com un símptoma de bona salut de la llengua. Més d’un, doncs, pot pensar que no caldria dedicar-li ni una ratlla, ni tan sols un pensament. És l’estratègia (coneguda i suada) que segueix un partit polític que en aquella zona no és gens minoritari: fer victimisme des del poder. El més greu del cas, però, i la raó que m’empeny a ‘perdre el temps’ donant tombs a unes paraules que només poden haver nascut de la mala fe, és que el correu prové d’un centre educatiu com a resposta a la tramesa via internet de les bases dels premis Bages Juvenils, i que el senyor M. I., segons he pogut saber, apareix en alguna banda amb el qualificatiu de ‘pedagogo y director de colegio’. Sap greu, és clar, que algú del propi ram s’expressi amb aquesta manca de rigor; però encara en sap més que, per culpa seva, hi haurà una colla de joves (vull pensar que més d’un dels quals amb vel·leitats literàries) que no tindran opció de presentar-se als premis Bages perquè no els arribarà la informació que el senyor M. I. els haurà negat per analfabetisme premeditat.

L’afirmació que he posat com a títol és, mal que ens pugui o no pesar, certa. Què hi farem? Això al senyor M. I. no li ho podem pas rebatre, de moment. És un fet administratiu legalment inqüestionable, en aquest moment. Ara, és clar, si el senyor M. I. està tan convençut de la infal·libilitat de l’ordre administratiu sembla lògic pensar que, encara més, deu respectar les evidències científiques. Aquest bon home no deu pas dubtar, posem per cas, de la forma ovalada del planeta, però en canvi es veu amb cor de qüestionar que tant els seus (i nostres) conciutadans de la ‘comunidad valenciana’ com jo (que, nascut a Alpicat, sovint em fan notar que mantinc encara en el meu parlar molts dels trets del dialecte lleidatà) parlem no tan sols la mateixa llengua sinó també la mateixa variant occidental.

Us hi heu fixat que, a més, com ja he deixat caure més amunt, els suposats defensors del valencià s’expressen sempre, indefectiblement, en castellà. Si com a mínim donessin vida a aquella llengua que diuen protegir mal que fos per vomitar bajanades… A qui vol enganyar, aquest senyor? De qui té por? O bé som nosaltres, els qui l’hem de témer? Diria que, si més no una mica, sí.

Llorenç Capdevila.
Vocal de la junta d’Òmnium Cultural Bages, escriptor i professor d’institut.

Més informació:
Racó Català  
Llagostera.com 
L’Avanç 
Àrea de Normalització Lingüística de l’ajuntament d’Alcúdia