Projectes

Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

4a edició

Guanyadora 2020

BOULDER 

Eva Baltazar
Editorial: Club Editor

La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en la gestació assistida d’una criatura. Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? I què farà, ella, a la gàbia?

Dos anys després de Permagel i d’un viatge a través de mitja dotzena de llengües, l’obra de Baltasar torna a atracar entre nosaltres amb una heroïna com només sap crear-les ella: camuflada amb un nom geològic —el de les roques solitàries enmig del mar— i perfectament intractable, si no fos que caus als seus peus.
 

Obres finalistes

La drecera 

de Miquel Martín i Serra

Boulder

d’Eva Baltasar

La drecera 

de Sebastià Perelló

Selecció 2020

3a edició

Guanyadora 2019

L’ESPERIT DEL TEMPS

Martí Domínguez 
Editorial: Proa

L’esperit del temps va fer que un metge austríac s’interessés pel desenvolupament de les teories darwinistes. L’esperit del temps va fer que pensés a aplicar els estudis sobre el comportament animal al progrés de l’espècie humana. L’esperit del temps va fer que posés les seves investigacions al servei d’una política. L’esperit del temps el va convertir en un puntal de les teories que fonamentaven les pràctiques nazis. L’esperit del temps el va situar en el front de l’Est en la guerra contra els russos. L’esperit del temps no va impedir que a principis dels setanta aquest científic nazi rebés el Premi Nobel de Medicina. Una novel·la que reflexiona sobre les foscors més inquietants de la naturalesa humana.

Obres finalistes

Canto jo i la muntanya balla

d’Irene Solà

L’esperit del temps 

de Martí Domínguez

Sis nits d’agost 

de Jordi Lara

Selecció 2019

2a edició

Guanyadora 2018

APRENDRE A PARLAR AMB LES PLANTES

Marta Orriols  
Editorial: Edicions del Periscopi

La Paula té quaranta anys, és neonatòloga i està viva. Quan una revelació i una pèrdua sobtada la porten a submergir-se en ella mateixa, emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i que li despertarà l’instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografia emocional que sent extingida.

Obres finalistes 

La memòria de l’Oracle

de Pere Joan Martorell

Sobre la terra impura 

de Melcior Comas

Selecció 2018