Projectes

Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

El premi

L’any 2017 Òmnium Cultural crea el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any amb l’objectiu de prestigiar la literatura catalana i, alhora, crear un catàleg de les millors novel·les de cada any. A més de donar visibilitat a les grans obres contemporànies, el premi persegueix donar a conèixer la literatura catalana més enllà del propi àmbit cultural i fomentar-ne la traducció a altres llengües.

El premi està dotat amb 20.000 euros directes per al guardonat i 5.000 euros més per a promoció de l’obra, el que el converteix en el guardó més ben dotat per a obra publicada en català.

Un jurat independent i de prestigi valora les millors novel·les de l’any, després d’una selecció prèvia per part d’un comitè, i escull les tres obres finalistes.

El guardó

Dissenyat per Sergi Freixas, el guardó s’inspira en la màquina d’escriure que Quim Monzó es va fer tunejar per substituir la lletra ñ per l’ela geminada escapçada. Una història que l’autor va explicar en l’article Tantes cintes per estrenar

 “La segona que vaig comprar va ser una Olivetti Lettera 32, verda, que als vuitanta em van tunejar en un local que l’Olivetti tenia al Poblenou. Van treure una tecla que no feia servir gaire i en lloc seu hi van posar la de l’ela geminada, per poder escriure-la correctament: en dos espais i no en tres (el truc barroer del punt baix entre dues eles). L’home que em va canviar la tecla era a punt de jubilar-se. Em va dir: “Des que va caure la República guardava aquestes tecles, amagades al fons d’un calaix, i ja em pensava que ningú no me’n demanaria mai…” 

Dates clau

Anunci selecció obres

Anunci finalistes

Anunci obra guanyadora

Comitè de selecció 

 • Júlia Ojeda

  Investigadora (UOC) i crítica literària

 • Enric Gomà

  Escriptor, guionista i divulgador lingüístic

 • Valèria Gaillard

  Traductora i periodista cultural

 • Esteve Plantada

  Periodista i poeta