Projectes

Premi Sant Jordi

64è Premi Sant Jordi

‘Confeti’ 

de Jordi Puntí

“Els optimistes ho veuen tot de color rosa i els pessimistes ho veuen tot negre. Entre els dos colors, vivim envoltats de misteris, enganys, il·lusions, somnis, esperances, malentesos, enveges, trampes, desitjos…”. Amb aquestes paraules el narrador de Confeti ens avança la motivació que l’ha portat a escriure: demostrar que una gran part de l’existència humana és una pura ficció. Periodista d’espectacles i xafarderies, troba en la figura del músic Xavier Cugat un exemple ideal per descriure fins a quin punt ens enganyem quan volem ser feliços a qualsevol preu.

Nascut l’1 de gener del 1900, predestinat per l’atzar del calendari a fer grans coses, Cugat va dedicar tota la seva vida a ser feliç i famós a través d’allò que li agradava: la música, les caricatures, els viatges, els matrimonis amb dones guapes i joveníssimes, els chihuahues i les orquestres que va fer rodar pel món. De Nova York a Hollywood, de l’Havana a l’hotel Ritz de Barcelona, acompanyant-los al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós, llegim les peripècies de dos homes que van ser amics potser per conveniència, en un joc de miralls en què la imaginació conviu amb la voluntat de perdurar. A les festes, brinden i canten sota una pluja de confeti que els torna alegres, però l’endemà al matí se’l troben a la roba, als cabells (o a la perruca), com una penyora de la felicitat perduda. Llavors descobrim que, quan la realitat no s’adapta a la teva biografia, sempre la pots reinventar millorada en una novel·la.

Què diu el jurat?

El jurat atorga el Premi Sant Jordi a Confeti de Jordi Puntí per considerar-la una obra exuberant, detallista i molt ben documentada i fabulada. El llibre recrea una època i un ambient associat al món de l’espectacle i valora el fet que la novel·la converteix una persona històrica, Xavier Cugat, en un personatge literari.

Sobre l’autor

Jordi Puntí (Manlleu, 1967) és autor de tres llibres de contes: Pell d’armadillo (1998), Animals tristos (2002) i Això no és Amèrica (2017). El 2010 va publicar la seva primera novel·la, Maletes perdudes que, entre d’altres, va obtenir el premi Lletra d’Or, Llibreter i Nacional de la Crítica, i s’ha traduït a 18 idiomes. També és autor de la ficció autobiogràfica Els castellans (2011). El seu últim llibre és Tot Messi i més. Exercicis d’estil (2023), un retrat sentimental i literari del millor futbolista de la història. És col·laborador habitual d’El Periódico, de la revista L’Avenç i del programa literari Ciutat Maragda, a Catalunya Ràdio. El 2014 va obtenir la prestigiosa beca del Cullman Center for Scholars and Writers, a la biblioteca pública de Nova York, per un projecte narratiu que li va permetre fer recerca durant un any i és el punt de partida de la novel·la Confeti, guanyadora del premi Sant Jordi 2023.