Una tertúlia molt interessant amb Tània Verge sobre drets i llibertats

Actualitat
El  passat dijous, 27 de juny, a les 7 del vespre, a l’Espai Àgora Sabadell, vam poder conversar amb Tània Verge, professora de Ciència Política, activista feminista i membre de la Sindicatura Electoral de l’1-O. Aquesta xerrada tancava el cicle que Òmnium Sabadell ha organitzat en el marc de la campanya Judici a la democràcia, i que ha comptat també amb Gabriela Serra i Iolanda Fresnillo.

Tània Verge, que reconeix que el seu activisme independentista prové del seu activisme feminista, va fer un repàs de temes d’actualitat per mostrar com sistemes democràtics consolidats (en major o menor grau) es poden anar debilitant gradualment sense que en siguem conscients, que és justament el que està passant actualment en molts països del món. Algunes accions que debiliten els sistemes democràtics són: aplicar la llei de manera diferent; reinterpretar el concepte de delicte d’odi; criminalitzar la protesta; deshumanitzar l’adversari, i tolerar la viòlència.

Segons Verge, no podem dir que l’Estat espanyol sigui un estat feixista, atès que compleix amb els requisits bàsics que defineixen una democràcia, però sí que podem dir que determinats elements hereus del feixisme no han desaparegut i ara estan fent-se més visibles.

Entrant ja en el tema de les dones, Verge va remarcar que la repressió afecta sempre més les dones, ja que vivim en una societat patriarcal. Pel que fa a les dones preses, no només Carme Forcadell i Dolors Bassa, sinó tot el col·lectiu, es troben empresonades en presons pensades per homes per a homes. A Catalunya, no hi ha presons només per a dones. A partir d’aquesta situació, totes dues han intentat fer visibles i apoderar les seves companyes.

Considera que les grans manifestacions que hem fet i que ara alguns ridiculitzen, ens van servir d’aprenentatge pel gran acte de coordinació i treball col·lectiu que va ser l’1 d’octubre.

Tània Verge va cloure la seva intervenció remarcant que la repressió ha vingut per quedar-se. Constatar-ho no vol dir acceptar-ho ni minimitzar-ho sinó saber on som per poder pensar i decidir correctament.

Aquí podeu veure un recull fotogràfic de l’acte:

Aquest acte forma part de la campanya Judici a la democràcia, que Òmnium Cultural impulsa per tal d’evidenciar la vulneració de drets fonamentals que està passant, com la llibertat d’expressió i els drets de reunió, de dissidència política o d’autodeterminació.