Visita a Àger i al Parc Astronòmic del Montsec

Actualitat

Amb motiu del centenari del naixement del científic lleidatà Joan Oró, el passat 15 de juliol vam organitzar una sortida que podríem qualificar d’original pel seu horari. L’autocar amb les vint-i-set persones participants va sortir a les 3 de la tarda de Vilafranca i arribava de tornada l’endemà a 2/4 de 4 de la matinada.

Després de dues hores i escaig de viatge, vàrem arribar a Àger, on vàrem poder hidratar-nos una mica abans de començar la visita al seu nucli antic. La guia local, equipada amb un altaveu, ens va donar informacions detallades de fets històrics, edificis, construccions, personatges, i anècdotes que van fer molt amena tota la visita.

Vàrem recórrer els carrers empedrats i empinats, tot resseguint la muralla (en algunes parts poc visible, ja que al llarg de la història s’hi han anat construint cases adossades), un pou de gel molt ben conservat, els portals medievals d’accés, com per exemple el de Soldevila, i l’església de Sant Vicenç, de la qual vàrem poder visitar l’interior. El conjunt monumental de Sant Pere, format per la col·legiata i el castell, només el vàrem poder veure exteriorment.

En acabar la visita, ens vam traslladar amb autocar al Restaurant del Llac, al municipi de Cellers, on vàrem gaudir d’un magnífic sopar amb unes vistes espectaculars sobre l’embassament de Terradets.
Tot seguit, ens vam desplaçar al Parc Astronòmic del Montsec. Joan Oró, coneixedor de les característiques de visibilitat del cel d’aquesta zona, va ser un dels seus principals impulsors. Actualment és un referent a nivell estatal i europeu.

El Centre d’Observació de l’Univers és l’espai públic visitable del parc. En primer lloc, vam veure a la cúpula del seu planetari una projecció magnífica que ens va fer conèixer aspectes molt interessants del nostre sistema solar, la nostra galàxia i l’univers. Un dels moments més excitants fou el moment en què la cúpula de l’edifici és va obrir i vàrem poder observar directament el cel estrellat d’Àger des dels mateixos seients.

A continuació, en un edifici annex, vàrem assistir a una sessió de fotografia de diverses estrelles i galàxies amb un telescopi científic de grans dimensions. Aquests telescopis estan controlats per ordinador i les imatges es recullen i es mostren en diverses pantalles repartides per la sala a fi que tot el grup les pugui veure.

La sessió va acabar al voltant de la 1 de la nit, amb una visió directa del cel d’Àger identificant les principals constel·lacions visibles en aquell moment de la nit.

Les imatges i les explicacions d’aquesta sessió mostren la immensitat de l’univers i la petitesa del nostre petit planeta Terra, cosa que ens porta a preguntar-nos quan aixequem el cap i mirem cap al cel, si potser hi ha altres planetes habitats per éssers semblants a nosaltres.

Va ser una jornada molt completa, amb molts coneixements i experiències noves. La tornada, la matinada de dissabte a diumenge, va ser molt tranquil·la amb la confiança que aviat arribaria el descans.