Durant els darrers 60 anys, Òmnium mai ha deixat de treballar per la llengua i la cultura. I tampoc ho farà ara. Amb aquest objectiu neix la campanya El català és teu. Davant la voluntat uniformitzadora d’un Estat que ha renunciat a la seva diversitat cultural i lingüística, com demostra amb la llei de l’audiovisual, Òmnium planta cara i engega una triple línia d’actuació per treballar allà on volen que el català sigui invisibilitzat. 

La llengua catalana té una salut de ferro en l’àmbit editorial, literari, o bé al voltant del consens sobre el model d’escola catalana. Però pateix un retrocés important en àmbits com la integració de les persones nouvingudes, el jovent o els nous formats. 

Només el 36% de la ciutadania utilitza el català d’una manera habitual en el seu dia a dia. I en el cas de les plataformes audiovisuals, té una presència quasi irrisòria, que no arriba al 2%.

Davant d’aquesta situació, Òmnium debatrà amb experts, radiografiarà l’estat de la llengua i evidenciarà un gran front unitari davant d’aquest gran motiu d’autoestima que suposa el català. L’entitat també destina gairebé la meitat del seu pressupost a projectes que defensin i promocionin la llengua i la cultura catalanes. Cal tenir clar que el català és una llengua minoritzada, que no minoritària: la parlen 10 milions de persones al món. Per això cal blindar aquest gran consens de país.


Es fa més necessari
que mai blindar
el gran consens
de país que
és la llengua


Quina és la situació del català?

Quins projectes impulsem?

El projecte Tàndem Cultural neix amb l’objectiu de generar nous espais de trobada entre persones nouvingudes aprenents de català, i catalanoparlants habituals. 

Tàndem Cultural és un projecte impulsat per Òmnium, amb la col·laboració del Voluntariat per la Llengua, el Consorci de Normalització Lingüística i l’entitat d’inclusió social a través de la cultura, Apropa Cultura.

CineXic és el nou programa d’impuls a la difusió del cinema infantil en català creat entre Òmnium Cultural i les distribuïdores Pack Màgic i Rita&Luca, a través de la creació d’un circuit estable d’espais que vulguin apostar per una programació regular de cinema familiar en català complementària als circuits més comercials, tot creant i fidelitzant nous públics

60 anys defensant la llengua catalana

Des del primer dia, uns dels objectius principals de l’entitat ha estat defensar i promoure la llengua catalana davant dels atacs d’aquells que la volien erradicada. Sigui a través de la formació de mestres de català durant l’època franquista, dels premis literaris més importants dels Països Catalans, com el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes o el Premi Sant Jordi de Novel·la, o bé amb iniciatives com el VOC, per incentivar i promoure l’ús de la llengua en l’audiovisual i en els nous formats.

Aquesta tasca també s’estén en els projectes de cohesió social a barris i ciutats, com les (Re)voltes; en l’àmbit educatiu i de la creació escolar, com la la Mostra Sambori o en els centenars d’iniciatives que es generen cada any en alguna de les 50 seus que hi ha arreu del territori. 

Òmnium col·laborem amb altres entitats per tal de promoure la llengua en l’àmbit d’Internet (per exemple, amb el Premi a la creació de continguts audiovisuals en català, aranès i LSC a les xarxes, conjuntament amb la Xarxa Vives d’Universitats i el GELA, o amb el projecte Donants de Veu de la Universitat Oberta de Catalunya).

Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 

Instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que hagi contribuït a la vida cultural dels Països Catalans.

Saber-ne més

 

La Nit de Santa Llúcia, Festa Òmnium de les Lletres Catalanes

És un esdeveniment artístic en el transcurs del qual es fa el lliurament dels premis més rellevants de literatura del país.

 Saber-ne més

Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

Va ser creat l’any 2017 per Òmnium Cultural amb l’objectiu de prestigiar la literatura catalana i, alhora, crear un catàleg de les millors novel·les de cada any. 

Saber-ne més

El VOC – Versió Original en Català

És un projecte impulsat amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic.

Saber-ne més

Mostra Sambori Òmnium

És un projecte dirigit a infants i joves en el qual enfortim la llengua com a eina d’expressió, també oral, ampliant les opcions d’ús i promovent-ne l’ús social i el vincle emocional.

Saber-ne més

(Re)voltes

Un projecte on enfortim la llengua a través de l’aprenentatge de la història dels moviments socials a les ciutats i barris del nostre país.

Saber-ne més

Com parlaven els nostres avis?

Quant temps fa que no parles de ‘terramper’ ni de ‘fer forrolla’? Et deus haver adonat que hi ha paraules del català que van caient en desús: no les fem servir o fins i tot les desconeixem.

Des d’Òmnium hem publicat un interactiu on els usuaris poden posar a prova el teu coneixement i recuperar paraules del català.

Promocionem la llengua. Defensem el català.