Projectes

Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Bases del Premi d'Honor

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes va ser instituït per Òmnium Cultural, a proposta de la seva Junta Consultiva, l’any 1969.

És atorgat a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Qualsevol candidat haurà de ser una figura reconeguda per alguns sectors de la cultura catalana. La seva obra ha d’haver assolit una maduresa i ha d’haver estat publicada.

Cada membre del Jurat, si presenta candidats, ha de dur a la reunió plenària en què es decideix el Premi un currículum de cada candidat amb una breu justificació escrita per la qual considera que mereix el Premi.

Aquest Premi, dotat anualment per l’associació Òmnium Cultural amb vint mil euros, no pot ser dividit ni tampoc declarat desert.

La concessió del Premi és confiada des de bon principi a un Jurat, que és integrat per nou persones de reconegut prestigi en l’àmbit intel·lectual.

El veredicte és adoptat per la majoria dels membres assistents a la reunió del Jurat i es dona a conèixer públicament a través dels mitjans de comunicació.

L’acte de lliurament del Premi d’Honor es farà en un termini d’entre tres i cinc mesos després de la seva proclamació pública

El jurat del Premi d'Honor

El jurat del Premi d’Honor està integrat per nou membres que renoven per terços cada dos anys, a proposta dels membres cessants (els més antics en el Jurat) i de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural. Els integrants del jurat del 2021 està format per: 

Marc Artigau i Queralt (Barcelona, 1984)
Narrador i dramaturg

Fina Birulés i Bertran (Girona, 1956)
Doctora en Filosofia i professora de la Universitat de Barcelona

Marta Buchaca i Alemany (Barcelona, 1979)
Dramaturga, directora de teatre i guionista

Judit Carrera Escudé (Barcelona, 1974)
Gestora cultural

Martí Domínguez i Romero (Madrid, 1966)
Biòleg, escriptor i periodista

Lluïsa Julià i Capdevila (Barcelona, 1958)
Doctora en Filologia Catalana i crítica literària

Maria Rosa Lloret Romañach (Roses, 1961)
Catedràtica de lingüística catalana de la Universitat de Barcelona

Isidor Marí i Mayans (Eivissa, 1949)
Sociolingüista i cantautor. Membre de la Secció Filològica de l’IEC

Salvador Sunyer Bover (Salt, 1957)
Gestor i productor teatral